Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΜΗ ΜΙΛΑΤΕ,ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ

Τις παραμονές των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, βλέποντας ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είχε αρχίσει να εκτροχιάζεται, ζήτησε να ενημερώσει τόσο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.
Και στους δύο είπε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα........
θα γίνει διψήφιο (πάνω  από 10%), ενώ η τότε κυβέρνηση κορόιδευε τους πάντες -και τους κουτόφραγκους των Βρυξελλών- ότι ήταν κάτω από 3%.
Φυσικά ο Καραμανλής δεν πήρε κανένα μέτρο. Είχε αποφασίσει να την κοπανήσει και να αφήσει την καυτή πατάτα στον διάδοχό του. Εκείνος, ο Παπανδρέου, είπε στον Προβόπουλο «εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Και μετά είπε το «λεφτά υπάρχουν».
Κάπως έτσι -με τους ηγήτορές μας εγκληματικά αδιάφορους ή χαρακτηριστικά εκτός τόπου και χρόνου- το έλλειμμα έφτασε στο 15%. Και μετά ήρθε η τρόικα, το ΔΝΤ κτλ.
Ο Προβόπουλος, ο διοικητής, δεν μίλησε τότε δημόσια. Για την ακρίβεια έβγαλε ανακοινώσεις η Τράπεζα, αλλά δημόσιο καμπανάκι δεν ήχησε, ώστε να υποψιαστούν και οι πολίτες ποια ήταν η αληθινή κατάσταση της οικονομίας.
Υπενθυμίζουμε ότι, μερικούς μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2008, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε προειδοποιήσει, με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή από το βήμα της Βουλής, ότι υπάρχει κίνδυνος να καταφύγει η χώρα στο ΔΝΤ, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα. Ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης απέρριψε όσα είπε ο Σημίτης, κατηγορώντας τον ότι κινδυνολογεί. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ήρθε δυο χρόνια μετά.
Χτες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι αρχίζει να μειώνεται η ρευστότητα στην αγορά και προειδοποίησε ότι μπορεί να επέλθει  ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση; Ότι συμμετέχει κι αυτός στο «κλίμα τρομοκρατίας» των ημερών (εδώ όπως το έγραψε η επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το τέλος  υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, που δεν μιλάει για τρομοκρατία και είναι πολύ προσεκτική. Μήπως οι οικονομολόγοι του ξέρουν κάτι παραπάνω;).
Προφανώς, ο Στουρνάρας θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν θέλει να γίνουν εκλογές. Κατά τούτο η δήλωσή του ταυτίζεται με τις κυβερνητικές επιδιώξεις. Φυσιολογικό.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η προειδοποίησή του είναι για πέταμα; Μήπως όσα είπε εμπεριέχουν έστω σπέρματα αλήθειας; Κι αν εμπεριέχουν, δεν πρέπει να τα γνωρίζουμε; Πρέπει να ζούμε στο σκοτάδι, όπως το 2009, που τρέχαμε χαρούμενοι προς τις εκλογές, ενώ το έλλειμμα πετούσε, η κυβέρνηση του Καραμανλή την κοπανούσε και η αντιπολίτευση του Παπανδρέου βρισκόταν στο δικό της κόσμο;
Μακάρι ο Στουρνάρας -και όλοι όσοι απευθύνουν παρόμοιες προειδοποιήσεις- να αποδειχθούν «τρομοκράτες» και όλα να πάνε κατ' ευχήν. Να πουν οι βουλευτές το «όχι» τους στο νέο Πρόεδρο και ο κυρίαρχος λαός να ψηφίσει ανεπηρέαστος ό,τι γουστάρει.
Όμως, αν μία στο εκατομμύριο, υπάρχει κάποια αλήθεια στις προειδοποιήσεις, καλό είναι να την ξέρουμε. Για να μην ξαναζήσουμε το 2009. Και για να μην επαναληφθεί η ιστορία ως τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου