Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ''ΟΧΙ'' ΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ''ΝΑΙ'' ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ...

...ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ...
Με ρότα σε βαλτώδη περιοχή χωρίς πυξίδα προσομοιάζει η πορεία προς την τριπλή ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ...
καθώς λίγες ώρες πριν την πρώτη διαδικασία τα δεδομένα εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά θολά.


Η ετερόκλητη ομάδα των είκοσι τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών  παραμένει αχαρτογράφητη περιοχή καθώς...... δεν έχει καταφέρει προς ώρας να ομαδοποιηθεί προς την μια ή την άλλη επιλογή.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με παρέμβασή του σπεύδει να καλύψει βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι ενδεχομένως να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι «δεν θα είναι αργυρώνητοι ή αποστάτες». Δήλωση από την οποία ορισμένοι βγάζουν το συμπέρασμα πως η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν είναι δεδομένη.

Παράλληλα τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς τους ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές.

Συνολικά, το πολιτικό προσωπικό επιλέγει για μια ακόμα φορά να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο με πολωμένα διλήμματα και τελεσίγραφα που απαντούν σε κομματικές σκοπιμότητες.

Υπο αυτά τα θολά δεδομένα θα κληθεί αύριο το Σώμα για την πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί τουλάχιστον 200 «ναι» για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν είτε τον κ. Σταύρο Δήμα που είναι η κυβερνητική πρόταση είτε να δηλώσουν «παρών» που τυπικά ισοδυναμεί με «ΟΧΙ».

Ωστόσο έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν να υπάρξουν αρκετές απουσίες κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες από εκείνους τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται για την επιλογή τους και επιθυμούν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις στην τρίτη ψηφοφορία.

Πάντως με τα σημερινά δεδομένα, στην αυριανή ψηφοφορία τα «ναι» θα περιοριστούν στα 162 – 165. Ποσοστά χαμηλά που ενδεχομένως να επισημάνουν την ανάγκη αλλαγής υποψηφίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές προσανατολίζονται στο να δημοσιεύσουν κείμενο με το οποίο θα ζητούν αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου, εκλογή του από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Στο ενδεχόμενο που η αυριανή κάλπη δώσει περισσότερα από 170 «ναι» στον κ. Δήμα τότε δεν θα υπάρξει ουδεμία αμφιβολία για την υποψηφιότητά του, αντιθέτως θα δημιουργήσει δυναμική για την οριστική εκλογή του.

Υπερ  υποψηφιότητας του κ. Δήμα εμφανίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και επτά (7) ανεξάρτητοι: Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Κώστας Γιοβανόπουλος

Στο «παρών» βάσει των συλλλγικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης και Ραχήλ Μακρή.

Πέραν αυτών όμως τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ρευστά:
Ο κ. Βασίλης Οικονόμου αν και προσμετρούταν στα «ναι», ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Προβληματισμένη με την υποψηφιότητα Δήμα δηλώνει και η κυρία Κατερίνα Μάρκου. Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει» ενώ η κυρία Μίκα Ιατρίδη σημείωσε γενικά ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες! Με « κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου