Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς στην Κόρινθο


«Ημέρα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης» έχει οριστεί η 16η Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Την μέρα αυτή σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα διεξαχθούν δράσεις με θέμα: «Βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης». Και στην Κόρινθο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο "Βασίλης Ρώτας" 

Η εκπαίδευσή στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αφορά ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτου μορφωτικού ή βιοτικού επιπέδου και επαγγελματικής δραστηριότητας και μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές συμπολιτών μας. Είναι απλή, εύκολη και απαιτεί μόλις λίγο χρόνο από τις πολυάσχολες ζωές μας και είναι ίσως αυτή που θα σώσει τον αδερφό ή τη μητέρα μας.

Η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και της αναπνοής αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα μπορεί να οδηγήσει άμεσα στο θάνατο του θύματος.

H καρδιοαναπνευστική ανακοπή χτυπάει ξαφνικά και απαιτεί αντιμετώπιση από το πρώτο λεπτό. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τον διπλανό μας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική για να μας διατηρήσει στη ζωή, υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες μας. Ας αποκτήσουμε τη γνώση που θα σώσει τη ζωή μας,  γιατί 1 στους 3 πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο

Στην Ευρώπη, περίπου 350.000 άτομα υφίστανται καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο και η πλειοψηφία των περιστατικών συμβαίνει σε χώρους εκτός νοσοκομείου. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή είναι μόλις 1 προς 10, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να τριπλασιαστεί, αν οι απλοί πολίτες αποκτήσουν βασικές γνώσεις καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Ας εκπαιδευτούμε. Έχουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι λίγο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου