Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Θετικός ο Τσίπρας στην πρόταση Μπακογιάννη, επιμένει και για εξεταστική

Αποδεκτή, έστω κατά το ήμισυ, έκανε ο Πρωθυπουργός την πρόταση που υπέβαλλε προς την Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. πλην Χρυσής Αυγής) η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει, χθες, να αναβληθεί ως αντιπαραγωγική η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και στη θέση της να συγκροτηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους και επιστήμονες η οποία και....
θα καλείτο να αξιολογήσει τις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στο πρόγραμμα αλλά και τις συνέπειες των μέτρων που εφαρμόστηκαν.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απάντησε, πριν λίγη ώρα, στην επιστολή Μπακογιάννη, επιμένοντας ωστόσο ότι η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί. «Σέβομαι την άποψή σου σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν τη συμμερίζομαι» φέρεται να επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός δικαιούται να μάθει τί συνέβη.
Ναι στην «Επιτροπή Σοφών»
Ωστόσο, στην απαντητική του επιστολή ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θετικός στην πρόταση για τη συγκρότηση της επιτροπής επιστημόνων που προτείνει η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου για σύσταση επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτών των μνημονίων». Αναλαμβάνει, δε, τη δέσμευση να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση στην κ. Κωνσταντοπούλου και, απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη, καταλήγει σημειώνοντας «ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίηση της».
Κατόπιν τούτου, μετά την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και την, εν μέρει σχετική, επιτροπή για το χρέος, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι λίαν πιθανό ότι θα υπάρξει μία ακόμη επιτροπή, στελεχωμένη από πανεπιστημιακά στελέχη κύρους, που θα διερευνήσει, επίσης, την κρίσιμη τελευταία 5ετία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Τσίπρα

Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου