Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δρόμους της Τρίπολης

Ξεκίνησε η απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δρόμους της Τρίπολης και η εναπόθεσή τους στον χώρο που μισθώθηκε από τον δήμο στη θέση Άγιος Βλάσης, με τον δήμαρχο της Τρίπολης να δηλώνει πως.....
η πόλη θα καθαρίσει σε λίγες ημέρες και «δεν θα ζήσει ξανά ποτέ αυτή την κατάσταση».

Ο δήμαρχος της Τρίπολης Δημήτρης Παυλής σε έκτακτη συνέντευξή του, είπε ότι εξελίσσεται ομαλά σήμερα η διαδικασία απομάκρυνσης των σκουπιδιών κι εκτίμησε ότι σε λίγες ημέρες θα έχει καθαρίσει η πόλη από τα συσσωρευμένα για μήνες απορρίμματα.

Ζήτησε για άλλη μια φορά υπομονή κι ανοχή λίγων ημερών από τους κατοίκους, ενώ μέσα στην εβδομάδα είπε, ολοκληρώνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τον δημοτικό χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, που ετοιμάζεται στο Μεγαβούνι και θα πάει για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων για το σημείο εναπόθεσης, είπε ότι ανησυχούν διότι λανθασμένα νομίζουν πως θα δημιουργηθεί εκεί μια χωματερή τύπου Αγίας Τριάδας.

Η εναπόθεση σημείωσε, γίνεται μέσα στο νταμάρι, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για να μην υπάρξει κανενός είδους πρόβλημα, υπάρχει εκεί πυροσβεστικό αυτοκίνητο του δήμου και μεγάλες δεξαμενές νερού, ενώ ο χώρος είπε, φυλάσσεται όλο το 24ωρο από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως ο χώρος στον Άγιο Βλάση θα αποκατασταθεί πλήρως.

Επιπλέον, για τις αιτιάσεις ορισμένων ότι από την εναπόθεση των σκουπιδιών στον Άγιο Βλάση θα μολυνθεί πηγή ύδρευσης, είπε, ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα γιατί η πηγή βρίσκεται πολύ μακριά.

Ο κ. Παυλής επισήμανε ότι χθες αργά υποβλήθηκαν μηνύσεις από πολίτες στον δήμο για ρύπανση του περιβάλλοντος και ο δήμος για παρακώληση συγκοινωνίας, επειδή πολίτες είχαν κλείσει τον δρόμο με αυτοκίνητα για να μην περάσουν απορριμματοφόρα.

Κατόπιν αυτών είπε, λήφθηκαν καταθέσεις και η εισαγγελική Αρχή απεφάνθη πως πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μεταφορά των απορριμμάτων στο σημείο εναπόθεσης που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, απομακρύνοντας τα σκουπίδια από την πόλη.

Παράλληλα δήλωσε ότι σήμερα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και υπογράμμισε πως η δημοτική Αρχή ακολουθεί νόμιμες διαδικασίες, ενώ ενημέρωσε πως ο δήμος Τρίπολης δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που είχαν προσφύγει οι κάτοικοι του Λεβιδίου.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο νέα κανονιστική για την καθαριότητα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και είπε ακόμη, πως ο δήμος θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για ενίσχυση της ανακύκλωσης.
 
Τέλος, ο δήμαρχος Τρίπολης σχολίασε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, λέγοντας ότι, «ο κ. Τσιρώνης δεν έχει προτείνει καμία λύση.

Εμείς του προτείναμε του κ. Τσιρώνη την Κοζάνη. Απλά θέλω να γνωρίζετε ότι επειδή ο δήμαρχος της Κοζάνης ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Τσιρώνη, πρέπει να σας πω, ότι μετά το αίτημα που κάναμε στο ΔΙΑΔΥΜΑ εμείς, ο δήμαρχος φίλος του κ. Τσιρώνη και ο δήμαρχος Εορδαίας, μειοψήφησαν και ζήτησαν να πάνε λιγότεροι τόνοι κι όχι οι 5.000 τόνοι που ζητήσαμε εμείς. Αν αυτό εσείς το θεωρείτε βοήθεια εγώ θα συμφωνήσω δύο φορές».

Πρόσθεσε ακόμη πως, «ο υπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι οι διαδικασίες μεταφοράς σε διαφορετικές Περιφέρειες απαιτούν έναν συγκεκριμένο χρόνο. Δεν είναι στη δική μου αρμοδιότητα ώστε να αποφασίσω επειδή πήρα το "ΟΚ" από τον ΧΥΤΑ αυτόν και την επόμενη ημέρα φορτώσαμε και πήγαμε.

Όταν απαιτείται να βγει κοινή απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου, αυτό θέλει χρόνο κι αυτήν τη στιγμή αναμένουμε την απόφαση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Μετά την απόφαση αυτήν, είπε ο κ. Παυλής, θα γίνει η προγραμματική συμφωνία του δήμου με το ΔΙΑΔΥΜΑ και θα ακολουθήσει διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού γιατί είναι πάνω από 500.000 το ποσό που απαιτείται για την μεταφορά και χρειάζονται 52 ημέρες για τον διαγωνισμό.

Ο δήμαρχος Τρίπολης είπε ακόμη, ότι «προφανώς τον κ. Τσιρώνη δεν τον έχουν ενημερώσει για τη συνολική διαδικασία. Δεν έχει σταματήσει αυτό. Έχω πει ότι η Κοζάνη θα ολοκληρωθεί και θα είναι ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τα δικά μας απορρίμματα, αφού εξαντλήσουμε πρώτα όλες τις δυνατότητες που έχουμε γύρω μας, κοντά μας, για να έχουμε πάρα πολύ μικρό κόστος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου