Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Μπλόφα ή ρέστα

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το.....
«έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».

Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα "χαρτιά": Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις "ακριβές" προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».

Απομένει να δούμε εάν το Μαξίμου κρατά κάποιο κρυφό άσο στο μανίκι του ή οδεύει με τα ποσοστά της εκλογικής νίκης...

Bloomberg: Οδεύει προς κρίση ρευστότητας η Ελλάδα τον Μάρτιο

«H Eλλάδα οδεύει προς κρίση ρευστότητας το Μάρτιο και θα βρεθεί χωρίς "μαξιλάρι ασφαλείας" για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών», προειδοποιεί το Bloomberg μετά και τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως η Ελλάδα δεν θα επιχειρήσει παράταση της συμφωνίας στήριξης.

«Είναι μια κυβέρνηση πέντε ημερών που θέλει μία νέα συμφωνία που θα επιτρέπει περισσότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της», εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη για την επιθυμία της κυβέρνησής του να μη συνεργαστεί με την Τρόικα, το Bloomberg σχολιάζει πως «το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πηγή χρηματοδότησης, καθώς θα έχει απορρίψει τη βοήθεια της ΕΕ ενώ παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.

Πώς είδαν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ τη σύγκρουση στο Υπ. Οικονομικών


«Χάσμα απόψεων» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έπειτα από τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ διαπιστώνει η γερμανική έκδοση του ReutersΣύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό «Spiegel», η ελληνική πλευρά επέλεξε τη «σύγκρουση», καθώς, όπως αναφέρεται, «απορρίπτει τη λιτότητα», με τον «Έλληνα υπουργό Οικονομικών να δείχνει την πόρτα στην τρόικα».

Παράλληλα, στη γερμανική έκδοση του Reuters αναφέρεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαρρηγνύει τη συμφωνία, ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διεφάνη ότι υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με το αφεντικό του Eurogroup να απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που προβεί σε μονομερείς αποφάσεις».



Όπως υπογραμμίζει ο βρετανικός «Guardian», «η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα τελείωσε με μια απίστευτη αντιπαράθεση». «Ο Βαρουφάκης πάγωσε τον Ολλανδό αξιωματούχο με τη δήλωσή του σχετικά με την τρόικα. Ο Ντάισελμπλουμ έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός δεν απάντησε» προσθέτει.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα παραθέτει ένα περιστατικό, ενδεικτικό του κλίματος: «Ένας υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε "Ω, Θεέ μου", ενώ άλλος είπε "αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου"». «Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μπορούσες να νιώσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» καταλήγει ο «Guardian».



«Παγωμάρα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα» διαπιστώνει η ιταλική «La Repubblica», επισημαίνοντας το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.



«Ελλάδα, σπίθες με τη Γερμανία και την Τρόικα» αναφέρει η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole XIX Ore» μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους αξιωματούχους της τρόικας για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας που λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Αντιθέτως, τόνισε πως αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία νέα συμφωνία με πνεύμα συνεργασίας» σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση του εντύπου.

«Παγωμάρα» και «κακό κλίμα» κατά τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων καταγράφει μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου«Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γαλλικής «Le Soir», η οποία, επίσης, αναδεικνύει την ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ προσθέτει την πτωτική πορεία που ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη συνάντησή τους.

Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια της «El Pais» στην Αθήνα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι των δανειστών, επικαλούμενη τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι δεν αναγνωρίζει ως συνομιλήτρια την τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πορτογαλική «Jornal do Noticias», η οποία αναφέρει ότι η Αθήνα απορρίπτει την τρόικα, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατούσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου