Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κ. Κόλλιας: «Θα δικαιωθούν οι πρωτοβουλίες των πολιτών του τέως Δήμου Άσσου Λεχαίου για τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών»

Επαφές με φορείς και δημότες του τέως Δήμου Άσσου Λεχαίου είχε ο Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα των τιμών που καθορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων...
...στον εν λόγω Δήμο. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:


«Έπειτα από τις ιλιγγιώδεις αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα του πρώην Δήμου Άσσου – Λεχαίου, αλλά και άλλων πρώην δήμων της Κορινθίας, είχα αλλεπάλληλες επαφές τόσο με φορείς, όσο και με δημότες των εν λόγω περιοχών. Οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά θορυβημένοι μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για φόρο ακινήτων, ποσά που βασίζονται σε τιμές που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική αξία των οικοπέδων τους. 

Σε επικοινωνία που είχα με εκπροσώπους των δημοτών, τους είχα συστήσει να ζητήσουν συγκριτικά στοιχεία από τη Δ.Ο.Υ., τα οποία θα αποδεικνύουν ότι οι πραγματικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό που έχουν καθοριστεί. Όπως ενημερώθηκα, τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη ανευρεθεί και κατατεθεί στην Εφορία Κορίνθου. Ο αρμόδιος Έφορος μου επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχει στη διάθεσή του έγγραφα που προσδιορίζουν την τιμή κοντά στα 20 ευρώ ανά τετραγωνικό και ότι άμεσα θα γνωστοποιήσει τα στοιχεία στο Υπουργείο με σχετικό υπόμνημα. 

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αξία των οικοπέδων σε δήμους ή κοινότητες που δεν είναι ενταγμένοι στο αντικειμενικό σύστημα αξιών, όπως οι πρώην Δήμοι της Κορινθίας, καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Ως βάση εκλαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή που εμφανίζεται στο δήμο, βάσει συγκριτικών στοιχείων, όπως συμβόλαια αγοραπωλησίας, που υπάρχουν στην Εφορία. Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 αυτές οι αξίες καθορίστηκαν με την ΠΟΛ 1131/ ΦΕΚ 1499 Β/20.06.13 και, όπως είναι γνωστό, σε ορισμένες περιοχές της Κορινθίας οι τιμές είναι εξωφρενικές. 

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι φορείς στον πρώην Δήμο Άσσου – Λεχαίου έχουν κινητοποιηθεί και πιστεύω ότι τα νέα στοιχεία θα υποχρεώσουν το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις τιμές. Η διαδικασία είναι απλή, προβλέπεται από το νόμο και, όπως φάνηκε από τις αξίες που καθορίστηκαν σε άλλους Δήμους της Κορινθίας και της επικράτειας, όταν υπάρχει συνεργασία και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί. Θέλω δε να επισημάνω ότι αυτή η διαδικασία με την αναζήτηση και προσκόμιση συγκριτικών στοιχείων στη Δ.Ο.Υ. και, στη συνέχεια, στο Υπουργείο, πρέπει να ακολουθηθεί σε όλες τις περιοχές που αδικήθηκαν, όπως στους τέως Δήμους Σαρωνικού, Τενέας και Σολυγείας.

Έχω ήδη καταθέσει δύο ερωτήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας την αδικία και είμαι βέβαιος ότι, έπειτα και από τις πρωτοβουλίες των δημοτών, η αδικία θα αποκατασταθεί άμεσα.  Σε αυτή τη φάση, δικαστικές προσφυγές που προτάθηκαν ως εναλλακτική, και που θα τελεσιδικήσουν ενδεχομένως έπειτα από χρόνια, δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Είμαι βέβαιος ότι η πρακτική που ακολουθείται ήδη στον πρώην Δήμο Άσσου – Λεχαίου και οι πιέσεις, τόσο από τους τοπικούς εκπροσώπους, όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι η καλύτερη οδός για την επίλυση του προβλήματος. Παραμένω σε επικοινωνία με το Υπουργείο ώστε να παρακολουθώ την εξέλιξη της διαδικασίας και πιστεύω ότι, μετά την αποστολή των νέων στοιχείων, το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου