Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Κανελλοπούλου Μαρία, καθώς φέτος...

...στην Κόρινθο εγκρίθηκε η λειτουργία ενός μόνο τμήματος 24 μαθητών, στην Α’ τάξη του Γυμνασίου, αφήνοντας έξω 18 μαθητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις φοίτησης στο μουσικό σχολείο.    

Συγκεκριμένα στην ερώτηση τους οι βουλευτές σημειώνουν τα εξής:

Εδώ και επτά χρόνια στην Κόρινθο λειτουργεί το μοναδικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο του νομού Κορινθίας. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως επιχειρείται η συστηματική απαξίωση του από το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον δεν ικανοποιεί τις αιτήσεις όλων  των μαθητών για εγγραφή στην Α΄  τάξη του Γυμνασίου παρά την επιτυχή τους συμμετοχή στις  εισαγωγικές εξετάσεις και εγκρίνει τη λειτουργία ενός τμήματος αντί των δύο τμημάτων τα οποία  θα κάλυπταν τις πραγματικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος υποβλήθηκαν 45 αιτήσεις εγγραφής στην Α΄ Τάξη του Γυμνασίου. Στις εισαγωγικές εξετάσεις προσήλθαν 42 μαθητές και πέτυχαν όλοι βαθμολογίες από 70% και πάνω! 

Παρόλα αυτά το Υπουργείο, κατόπιν της αντίστοιχης εισήγησης της Καλλιτεχνικής Επιτροπής,  ενέκρινε τη λειτουργία ενός μόνο τμήματος με 24 μαθητές παρά την αντίθετη εισήγηση της Διευθύντριας του σχολείου. Επομένως 18 νέοι ταλαντούχοι μαθητές, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις αποκλείονται από τη δυνατότητα φοίτησης τους στο σχολείο εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα και στερούνται το ύψιστο δικαίωμα τους στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Nα σημειωθεί ότι κατά την προηγούμενη σχολική χρόνια άνω των 100 ωρών μουσικών μαθημάτων εβδομαδιαίως δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω μη διορισμού αναπληρωτών – ωρομίσθιων, μολονότι είναι γνωστό ότι υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος αριθμός αδιόριστων εκπαιδευτικών. Αυτό απλά σημαίνει συστηματική υπονόμευση του μουσικού σχολειού Κορίνθου στο πλαίσιο της γενικευμένης επίθεσης που δέχεται η δημόσια- και κυρίως η επαγγελματική- εκπαίδευση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθεί η καταφανής αδικία σε βάρος των νέων μαθητών της Κορινθίας;

Απολύτως σωστά σε άλλα Μουσικά Γυμνάσια (πχ στο Μουσικό Γυμνάσιο Τρίπολης το οποίο ανήκει στην ίδια  Περιφερειακή Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πελοποννήσου) θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για τους νεοεισερχόμενους μαθητές, σε αντίθεση με την απόφαση λειτουργίας ενός μόνο τμήματος στην Κόρινθο. Πως εξηγείται αυτό; Ποιες μικροκομματικές λογικές εξυπηρετήθηκαν;  Πώς επιβεβαιώνεται έμπρακτα η θέση του Υπουργείου ότι «…τα κριτήρια εφαρμόστηκαν για όλα τα Μουσικά Σχολεία…» , όπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου (Αρ. ΠΡωτ. 97039/15/7/2013) προς τους γονείς των ένδιαφερόμενων μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Κορίνθου; 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Κανελλοπούλου Μαρία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου