Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου: Απειλή για την ασφάλεια και την υγεία


Μεγάλη η σπατάλη δυνάμεων για την φύλαξη του κέντρου κράτησης μεταναστών εις βάρος της ασφάλειας και της εξυπηρέτησης του πολίτη τονίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι Κορινθίας.


Το κέντρο κράτησης μεταναστών, στον ένα χρόνο λειτουργίας του, έχει τραβήξει πολλές δυνάμεις από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής και όχι μόνο καθώς όλη η Πελοπόννησος ενισχύει την φύλαξη του. Αποτέλεσμα οι πολίτες να μένουν αφύλακτοι καθώς οι αστυνομικοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις περιπολίες.

Πάγιο αίτημα η ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό. Υποσχέσεις δόθηκαν, πως μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη θα ενισχυθεί η Αστυνομική Δ/νση Κορινθίας. Όπως σημειώνει ο Χρήστος Αδάμ, πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας, η ίδια υπόσχεση είχε δοθεί και πριν από ένα χρόνο, όμως, τίποτα δεν έγινε.

Προχειρότητα και τεράστιες ελλείψεις

Οι εγκαταστάσεις του κέντρου κράτησης μεταναστών Κορίνθου δεν είναι ασφαλείς ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις για τις οποίες προορίζονται. Σε μερικά περιφραγμένα  τετραγωνικά συνωστίζονται πάνω από χίλιοι έγκλειστοι μετανάστες επί μήνες. Ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπάρχει καθώς το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι γιατροί του κόσμου επισκέπτονται το κέντρο μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα. Μεγάλη είναι και η επιβάρυνση για το Νοσοκομείο Κορίνθου που δέχεται περιστατικά από το κέντρο κράτησης σε καθημερινή βάση. Όπως έχει σημειωθεί πολλές φορές από το προσωπικό του νοσοκομείου, αρκετά από αυτά τα περιστατικά έχουν να κάνουν με λοιμώδη νοσήματα.

«Ο κάθε συνάδελφος προσπαθεί μόνος του να πάρει μέτρα προφύλαξης» σημειώνει ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων μεταφέροντας την αγωνία που βιώνουν οι αστυνομικοί, «αλλά πέρα από εμάς που από μόνοι μας προσπαθούμε να προστατευτούμε δυστυχώς κινδυνεύει και ο κόσμος έξω από αυτό» τονίζει.  Και είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιοι φόβοι καθώς το κέντρο κράτησης βρίσκεται δίπλα σε κατοικίες, δίπλα σε τρία σχολικά συγκροτήματα, δίπλα στο δημοτικό αθλητικό κέντρο, εκεί που καθημερινά πολίτες και κυρίως η νεολαία της Κορίνθου μετακινείται, μορφώνεται, αθλείται.

Η πρόσφατη εξέγερση στην Αμυγδαλέζα, χτύπησε κόκκινο καμπανάκι στους Κορίνθιους. Τι μπορεί να γίνει αν κάτι ανάλογο συμβεί και στο κέντρο της Κορίνθου;

«Η εγκατάσταση είναι τελείως πρόχειρη με τεράστια κενά ασφαλείας» σημειώνει ο Χρήστος Αδάμ  και τονίζει «Έχουν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι και βρίσκουμε συνεχώς αυτοσχέδια όπλα». 

Ρεπορτάζ: Έφη Ροκανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου