Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

''OI 22 ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ''...

Ήταν 19 Φεβρουαρίου όταν μέσα σε λίγη ώρα το σκηνικό που αρχικά μύριζε μπαρούτι με κείμενο του γερμανικού...
υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για...... παράταση της δανειακής σύμβασης, άλλαξε δραματικά.


Η γερμανική κυβέρνηση ενώ μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με την ελληνική πλευρά, ξαφνικά «άνοιγε» ένα παράθυρο για συμφωνία με την Ελλάδα και μιλούσε για «ενδείξεις προόδου».

Αφορμή λέγεται ότι στάθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκησε 50 λεπτά.
Τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα αυτό που έκανε την Γερμανία να αλλάξει στάση και να πει το «ναι» στη συμφωνία;
Το δίκτυο Bloomberg δίνει την δική του εξήγηση για αυτό που διημείφθη ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

«Χρειάστηκαν μερικές απλές αλήθειες από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για τα βασικά της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης για να κατευνάσει τη μαχητική νέα κυβέρνηση της Αθήνας. Η καγκελάριος εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αυτό που ένας σύμβουλος του γραφείου της χαρακτήρισε “πραγματικότητα”. “Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να υπάρξει η απαιτούμενη συμφωνία προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα και η Γερμανία δεν έκανε πίσω”, του είπε η Μέρκελ στην 50λεπτη συνομιλία που είχαν στις 19 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup. Ήταν η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία από τότε που κέρδισε τις εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου», γράφει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα πως ο κ. Τσίπρας έγραψε στο Twitter ότι εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εύρεση μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης και την επόμενη ημέρα, οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μία προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες ώστε να εξακολουθήσει να ρέει η βοήθεια στη χώρα.

«Στην εξουσία εδώ και ένα μήνα, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν σε μεγάλο βαθμό αναβάλει τις υποσχέσεις που τους εξέλεξαν, ενόχλησαν συνεργάτες-κλειδιά στην Ευρωζώνη και γέννησαν αμφιβολίες για τις προθέσεις τους. Ως αντάλλαγμα πήραν τετράμηνη παράταση του προγράμματος και τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν πάλι στην άκρη μίας οικονομικής αβύσσου πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015», συμπληρώνει το δίκτυο.
Μάλιστα, το Bloomberg φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θεόδωρου Πελαγίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «ήταν ερασιτέχνες, όμως, προσαρμόζονται» και πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση έδειξε πως η Ελλάδα δεν είχε επιρροή».

Το δημοσίευμα εξηγεί πως η εκλογή Τσίπρα, του οποίου η καμπάνια επικεντρώθηκε στον τερματισμό της λιτότητας και την επιστροφή στη λήψη των αποφάσεων από την Αθήνα, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στο έπος που ξεκινά από το 2010, όταν, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρειάστηκε πακέτο διάσωσης.

«Η Ελλάδα απομονώθηκε ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, οι νέοι ηγέτες της χώρας ”διαπαιδαγωγήθηκαν” ώστε να εκτιμήσουν το διακύβευμα, όπως είπε στις 24 Φεβρουαρίου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιλμαρς Ρίμσεβιτς», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το μάθημα ήταν εμφανές από τις πρώτες ημέρες στην εξουσία. Ο Τσίπρας αναγκάστηκε να εκδώσει μία ανακοίνωση την πρώτη εβδομάδα με την υπόσχεση προς την Ελλάδα ότι θα αποπληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτό συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βαρουφάκης ταρακούνησε τις αγορές δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από το πακέτο βοήθειας παρά να υποκύψει σε επιπλέον λιτότητα», συνεχίζει το Bloomberg.

Με το πουκάμισο να κρέμεται και χωρίς γραβάτα, προσθέτει το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης θύμιζε περισσότερο σε ακαδημαϊκό παρά σε πολιτικό, όπως σχολίαζαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι θυμούνται ότι ρωτούσε τον Τσίπρα τηλεφωνικά για τα πάντα ενώ συνέχιζαν οι διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, το κείμενο γράφει πως όταν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες κατέρρευσαν στις 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «παράλογη» και «απαράδεκτη» την πρόταση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Τότε, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στην Μέρκελ θέτοντας στο σκηνικό μία συμφωνία.
«Το κόστος αυτής της μακράς διαμάχης υπήρξε τεράστιο», εξηγεί ο κ. Πελαγίδης, προσθέτοντας: «Έφυγαν δισεκατομμύρια καταθέσεων από τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, σταμάτησε η ανάπτυξη. Αυτό το απότομο σταμάτημα θα κοστίσει ακριβά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου