Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η ώρα της αλήθειας στην Εθνική ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Το ταλέντο στον Ελληνα ποδοσφαιριστή φθάνει και περισσεύει. Ιδιαίτερα σε αυτή τη γενιά. Το γεγονός πως το περυσινό καλοκαίρι η Εθνική μας έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον προημιτελικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Ομως, η ομάδα που καμαρώναμε στη...
Λατινική Αμερική κατέρρευσε όταν ο Κλάουντιο Ρανιέρι διαδέχθηκε τον Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Ο τραγικός απολογισμός στο ξεκίνημα της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016, με τρεις ήττες και μία ισοπαλία, δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως ο Ιταλός δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Η Εθνική μας βρέθηκε στην τελευταία θέση του 6ου ομίλου με ένα βαθμό, μετά τη διεξαγωγή τεσσάρων αγωνιστικών. Μέχρι και η αδύναμη ομάδα των Νήσων Φερόε βρίσκεται σε καλύτερη θέση, χάρη στο τρίποντο που πήρε μέσα στο Καραϊσκάκη.

Δίχως άλλο, στις 14 Νοεμβρίου του 2014, όταν η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από τα Φερόε με 1-0 στο Φάληρο, βίωσε ίσως το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία της. Είχε προηγηθεί η εντός έδρας ήττα από τη Ρουμανία με 1-0 στις 7 Σεπτεμβρίου στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης του Euro 2016. Ακολούθησαν η ισοπαλία με τη Φινλανδία στο Ελσίνκι με 1-1 και η ήττα από τη Βόρειο Ιρλανδία στο Καραϊσκάκη στις 11 και στις 14 Οκτωβρίου αντίστοιχα, πριν ζήσουμε τον εφιάλτη της 14ης Νοεμβρίου.

Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ενώ ο Ρανιέρι είχε ουσιαστικά «τελειώσει» από τα μέσα Νομβρίου, η ΕΠΟ σπατάλησε αδικαιολόγητα πολύ χρόνο για να καταλήξει στον αντικαταστάτη του. Χρειάστηκε να φθάσουμε στις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου να ανακοινωθεί το όνομα του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού.

Η επιλογή του Σέρχιο Μαρκαριάν έχει τη σφραγίδα του διευθυντή ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, Γιώργου Καραγκούνη. Δεν χωρεί αμφιβολία πως κύριο μέλημα του τεχνικού επιτελείου είναι η αλλαγή του κλίματος εντός των τειχών της ομάδας. Δηλαδή, η τόνωση της αυτοπεποίθησης και της πίστης των παικτών ότι μπορούν να πορευθούν με νίκες στη συνέχεια, προκειμένου να πετύχουν την ολική ανατροπή και να βρεθούν στα γήπεδα της Γαλλίας του χρόνου το καλοκαίρι.

Ο νέος προπονητής αποφάσισε να απομονώσει τους διεθνείς στο Μπαντ Ερλαχ, μία περιοχή που βρίσκεται στον αυστριακό Νότο, έχοντας ως στόχο την καλύτερη προετοιμασία τους ενόψει του αυριανού «τελικού» με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη (ώρα έναρξης, 21.45).

Ωστόσο, στο ξεκίνημά του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει σημαντικά προβλήματα να λύσει, αφού οι Μανιάτης, Μήτρογλου, Χολέμπας και Σαμαράς είναι τραυματίες και έχουν τεθεί νοκ άουτ. Ομως, στην αποστολή βρίσκονται εξαιρετικές λύσεις για όλες τις θέσεις. Θυμίζουμε πως στη διάθεση του Μαρκαριάν είναι οι Καρνέζης, Καπίνο, Βελλίδης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Μπακάκης, Κ. Παπαδόπουλος, Μόρας, Χριστοδουλόπουλος, Ταχτσίδης, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Λαγός, Καρέλης, Κατσουράνης, Σάμαρης, Κονέ, Φορτούνης, Σιόβας, Φετφατζίδης, Γιαννιώτας, Γιάννου, Αθανασιάδης.

Ο νέος «δάσκαλος» της Εθνικής, Σέρχιο Μαρκαριάν, με τη βοήθεια των παλαιών, όπως ο Κατσουράνς που επέστρεψε στην ομάδα, δούλεψε από τη Δευτέρα στη βελτίωση της ψυχολογίας όλων όσοι σχετίζονται με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενόψει της αναμέτρησης με τους Ούγγρους. Παράλληλα, επιχείρησε μέσω των προπονήσεων να διορθώσει τα κακώς κείμενα, τις αδυναμίες που εμφάνισε η ελληνική ομάδα στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια. Ωστόσο, πόσα «θαύματα» μπορούν να γίνουν σε μία εβδομάδα, θα φανεί αύριο στο «παλκοσένικο» της Βουδαπέστης.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου