Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

'ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ''...


«Πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως για τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.....
...
ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την κοινή συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελάριου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται σε βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου, για να συμπεράνει ότι «τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, σχετικά με την ουσία του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, αναφέρει ότι «η κα Μέρκελ για μια ακόμη φορά παρέπεμψε στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα) και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20.2 και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ευτυχές ότι ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε από την πλευρά του «τη βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15.3 προς την κα Μέρκελ, πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο». «Ελπίζουμε», συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, «να κατανόησε ότι βεβαίως προηγούνται πάντα οι μισθοί, οι συντάξεις και η λειτουργία του κράτους, αν βρεθείς όμως σε τέτοιο τραγικό δίλημμα το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν θα μπορείς να πληρώσεις ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις».

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ακόμη ότι για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας «επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία - γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία- και ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου». Τονίζει δε ότι αυτή ήταν και είναι η «σταθερή θέση» του ΠΑΣΟΚ και το βασικό ζήτημα όλων των συζητήσεων μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Επ' αυτού σχολιάζει ότι αν δεν πρόκειται για «μια επικοινωνιακή υπεκφυγή για χρήση μόνο στο Βερολίνο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της σχετικής συζήτησης στην ελληνική Βουλή ενώπιον των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Αρνητικά σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, αναφέροντας ότι «υπήρξε - δυστυχώς - δημόσια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό», υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδέχθηκε τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό, δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου. Αναφέρει ακόμη ότι «ακύρωσε επίσης την κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημόσιο στην Ελλάδα» και πως συνεπώς τίθεται το ερώτημα: «τί αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του ΝΣΚ, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι ορθά ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της δικαστικής συνδρομής στην υπόθεση Ζήμενς, για την οποία -συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ- υπάρχει και επιπρόσθετη συμβατική υποχρέωση που δεν τηρείται, υποστηρίζοντας ότι όμως ο πρωθυπουργός «παρέλειψε στο πλαίσιο αυτό να θυμίσει - όπως έχει γίνει άλλες φορές στο παρελθόν σε όλα τα θεσμικά επίπεδα - τον κάκιστο και ένοχο ρόλο και άλλων γερμανικών εταιριών σε υποθέσεις διαφθοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου