Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αρχαία Νεμέα και Αρχαία Κόρινθο


Με δύο εκδηλώσεις στο Μουσείο Αρχαίας Νεμέας και το Ασκληπιείο της Αρχαίας Κορίνθου συμμετέχει η ΛΖ’ ΕΠΚΑ Κορινθίας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Kληρονομιάς.


Το Συμβούλιο της Ευρώπης με το σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή Κληρονομιά» η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιά, του υπουργείου Πολιτισμού οργανώνουν και φέτος τις Ευρωπαϊκές μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις 27 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Στο πλαίσιο τους εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Kληρονομιάς,
η  ΛΖ’ ΕΠΚΑ Κορινθίας συμμετέχει με δύο εκδηλώσεις:
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ (27, 28 & 29/9) 
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (27 & 29/9).
Ο τίτλος του φετινού εορτασμού είναι «ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ». Ο χρόνος ορίζει τα πάντα και καθορίζεται από τα έργα των ανθρώπων. Τα έργα αυτά και οι ανθρώπινες δημιουργίες μέσα στο χρόνο, μπαίνουν στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού και εμπνέουν τις εκδηλώσεις.
Τις ημέρες αυτές τα Μουσεία και οι οργανωμένοι Αρχαιολογικοί Χώροι
είναι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο (8:00 – 15:00).

ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, η ΛΖ΄ΕΚΠΑ διοργανώνει αφηγηματικό δρώμενο για παιδιά και μεγάλους και τις τρεις μέρες του εορτασμού με τίτλο: " Νεμέα, ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου".

Στο επίκεντρο του έργου είναι ο διάλογος ανάμεσα στο Χρόνο και μια Αρχαιολόγο, τα δύο πρόσωπα του δρωμένου, ξετυλίγουν την ιστορία της Νεμέας από την εποχή των Μύθων και του Ηρακλή ως σήμερα, με αφορμή ένα σφραγιδόλιθο που ανήκει στον ξακουστό θησαυρό των Αηδονιών . Η σφραγίδα ταξιδεύοντας το χρόνο αλλάζει χέρια και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές. Ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι για τα παιδιά.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΚΑΣΙΜΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
*Εμπνευσμένο από το παραμύθι της Εύης Πίνη «Η σφραγίδα που έκανε φτερά !»
ΑΦΗΓΗΣΗ – ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΓΙΩΤΑ ΚΑΣΙΜΗ,  ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΝΗΣ
ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΗΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΜΕΑΣ)
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΡΟΥΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΜΕΑΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 1  ΩΡΑ

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας με ώρα έναρξης την Παρασκευή 27/ 09, στις 10.00 π.μ. και Σάββατο-Κυριακή, 28-29/09 στις 11.30 π.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας
ΛΖ΄ ΕΠΚΑ: τηλ. 27410 32630 (Γιώτα Κασίμη)
ηλεκτρ. διεύθυνση lzepka@culture.gr
Μουσείο Νεμέας: τηλ. 27460 22739

ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο και οι Αρχαιολογικοί Χώροι της Αρχαίας Κορίνθου συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μία σειρά δράσεων που απευθύνονται σε μαθητές αλλά και ενήλικο κοινό, υπό τον τίτλο:
«Τα μάτια ’μείναν ίδια... Κόρινθος: μία πόλη – χίλια πρόσωπα στο πέρασμα του χρόνου».
Ειδικότερα, την Παρασκευή 27/9, σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου για μαθητές Δημοτικού από τους αρχαιολόγους Σωκράτη Κουρσούμη (ΛΖ΄ ΕΠΚΑ), Αμαλία Τσιτούρη (ΔΒΜΑ) και Ιουλια Τζώνου – Herbst (ΑΣΚΣ), συντηρητές και φυλακτικό προσωπικό του Μουσείου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν αφηγήσεις, κυνήγι θησαυρού και εργαστήρια κατασκευών, με στόχο την βιωματική πρόσληψη των μνημείων και την κατανόηση των νημάτων που συνδέουν τις ζωές των ανθρώπων στο πέρασμα του χρόνου, μέσα από την απεικόνιση των ματιών τους σε ποικίλα μνημεία.
Την Κυριακή 29/9, θα φιλοξενηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ασκληπιείου (ώρα έναρξης 10:00 π.μ.) το θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Ιάματα και Τάματα», που επιμελήθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών,  με θέμα την πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία του Ασκληπιείου ως χώρου περίθαλψης και θεραπείας ασθενών στην αρχαιότητα (διάρκεια περίπου 1 ώρα).

Θα ακολουθήσει ξενάγηση, για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας - στην Αίθουσα του Ασκληπιείου στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου από τους αρχαιολόγους Ιουλία Τζώνου – Herbst (ΑΣΚΣ) και Σωκράτη Κουρσούμη (ΛΖ΄ ΕΠΚΑ).

Στοιχεία επικοινωνίας
ΛΖ΄ ΕΠΚΑ: τηλ. 27410 32630 (Σωκράτης Κουρσούμης)
ηλεκτρ. διεύθυνση lzepka@culture.gr
Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου: τηλέφωνο 27410 31207

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου