Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Β. Γεώργαρης: Το σήριαλ των 52 Κυριακών πρέπει να λάβει οριστικά τέλος



Στην χτεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στις 2:30μμ, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Κορίνθου Βασίλης Γεώργαρης ανέφερε σχετικά με το επίμαχο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές...
...ότι οι θέσεις του αρμόδιου Υπουργείου βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετη τη Διοίκηση του ΕΣΚορίνθου με το ενδεχόμενο αυτό ,καθώς μια τέτοια απόφαση θα έδινε στον ήδη πληγέντα εμπορικό κόσμο της χώρας το τελειωτικό χτύπημα , μετά από μια εξαετία οικονομικής ύφεσης.

Το ΥΠΑΑΝ θεωρεί τη διεύρυνση του ωραρίου στις 52 Κυριακές του έτους ως τόνωση του ανταγωνισμού, με στόχο την ενίσχυση της μεγέθυνσης, χωρίς να διογκωθεί ο πληθωρισμός.

Η απόφαση του Υπουργείου, όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες, εντάσσεται σε μία συνολική προσπάθεια αναθεώρησης του Αγορανομικού Κώδικα για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών. Στόχος του Υπουργείου, είναι να ανοίξει η αγορά, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να πωλούν περισσότερα αγαθά από περισσότερα σημεία και οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες, για να κάνουν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή.

Το επιχείρημα αυτό όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε χιλιάδες λουκέτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού το εν λόγω μέτρο θα λειτουργήσει εν τέλει προς όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές δεν αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, αυτό που προτείνει το Υπουργείο είναι να επιστρέψουμε σε πολιτικές που αποφασίστηκαν ή εφαρμόστηκαν σε περιόδους ευημερίας, ενώ στην παρούσα φάση, η χώρα βιώνει την ισχυρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Οι περικοπές των μισθών, των επιδομάτων και των αμοιβών, οι αρνητικοί ρυθμοί χρηματοδοτικής ροής από τις τράπεζες, τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν περιορίσει καθοριστικά τη ρευστότητα στην αγορά. Το άνοιγμα των καταστημάτων λοιπόν στις 52 αυτές Κυριακές, το μόνο που θα επέφερε, θα ήταν να επιταχύνει τον ήδη υψηλό ρυθμό κλεισίματος καταστημάτων, καθώς θα επιβάρυνε τη μικρομεσαία εμπορική δραστηριότητα με περαιτέρω λειτουργικό κόστος.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει δραματική πτώση.
Κάθε τοπική κοινωνία και κάθε τοπικός εμπορικός σύλλογος με τον Αντιπεριφερειάρχη του, θα έχει την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, χωρίς να δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δεν θα αποφασίζεται το καθολικό άνοιγμα ή κλείσιμο όλων των καταστημάτων του νομού και τις 52 Κυριακές, αλλά θα υπάρχει η ευχέρεια καθορισμού ζωνών και περιοχών (τουριστικών και άλλων) όπου τα καταστήματα κάτω των 250 τμ. θα είναι ανοιχτά, προσεγγίζοντας έτσι το σημερινό πλαίσιο του άρθρου 42 ν. 1892/1990. Η λειτουργία των καταστημάτων τις 7 Κυριακές πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Το σήριαλ των 52 Κυριακών πρέπει να λάβει οριστικά επιτέλους τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου