Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η δημοτική βιβλιοθήκη Κορίνθου… ανάμεσα σε 9 δημιουργικές βιβλιοθήκες

«Πριν από δύο χρόνια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέλαβε την ιδέα να συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα, με σκοπό να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου...
τη σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και διάδρασης.  Έτσι, το 2011 γεννήθηκε στη Βέροια το Future Library, το οποίο έχοντας αποκλειστικό δωρητή του το Ίδρυμα, γρήγορα αναδείχθηκε σε ζωντανό οργανισμό που αγκαλιάζει διαρκώς νέες πόλεις, εξοικειώνει τους κατοίκους τους με τις βιβλιοθήκες τους και φιλοδοξεί να συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο κέντρο της φιλοσοφίας του Future Library βρίσκεται ο ίδιος ο άνθρωπος και οι «δημιουργικές βιβλιοθήκες» που έχουν στη βάση τους την ανθρώπινη αξία. Μέρα με την ημέρα, το Future Library συσπειρώνει ολοένα και περισσότερους νέους, εφήβους, μαθητές, φοιτητές, εθελοντές και εκπροσώπους της δημιουργικής κοινότητας γύρω από τις δημόσιες βιβλιοθήκες των πόλεών τους, δημιουργώντας ένα Δίκτυο, το οποίο αυξάνεται καθημερινά, απαριθμώντας αυτή τη στιγμή 117 μέλη Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες.

Από το 2011, η ομάδα του Future Library, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες του Δικτύου, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 5.800 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις της χώρας, με πάνω από 115.000 συμμετέχοντες συνολικά (παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Έχει επιμορφώσει βιβλιοθηκονόμους, έχει προσφέρει 36.160 βιβλία σε 117 Βιβλιοθήκες, τις οποίες έχει ενισχύσει με τεχνολογικό εξοπλισμό και έχει εκπονήσει μια σειρά από δράσεις που προωθούν τη δημιουργική σκέψη, τη φιλαναγνωσία, την καινοτομία, μεταμορφώνοντας τις βιβλιοθήκες σε σύγχρονα εργαστήρια δημιουργικής σκέψης και απασχόλησης.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επίσημη έναρξη της μεγαλύτερης, μέχρι τώρα, δράσης της. Πρόκειται για τη δράση Media Lab , που έχει σχεδιαστεί με την υποστήριξη της Google, σε συνεργασία με το Aarhus City Library και το Mozilla Foundation και υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δημιουργώ, μαθαίνω, παίζω, χαλαρώνω, μοιράζομαι είναι οι πέντε λέξεις που περιγράφουν το πνεύμα της δράσης Εννέα Δημόσιες / Δημοτικές Βιβλιοθήκες, στις περιοχές της Δράμας, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Κοζάνης, Τρικάλων, Κορίνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ηλιούπολης και Χανίων, μεταμορφώνονται πλήρως σε σύγχρονους, φιλικούς και ευχάριστους χώρους.

Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων, ανάγνωσης, χαλάρωσης, πλοήγησης στο διαδίκτυο μέχρι και studios, όπου μπορεί κανείς να κάνει ηχογράφηση, να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτή της σύγχρονης βιβλιοθήκης, που οραματίστηκε και υλοποιεί το Future Library, μέσω των Media Labs.

Η έναρξή των Media Labs σηματοδοτείται από το Μαραθώνιο Δημιουργικότητας που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στους εννέα σταθμούς, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου και θα κορυφωθεί στο δεύτερο Future Library Unconference 2013, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, με καλεσμένους πάνω από 400 δημιουργικούς ανθρώπους από την παγκόσμια κοινότητα, που βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Το πρόγραμμα θα ανακοινώνεται σταδιακά και θα κρύβει πολλές εκπλήξεις.


“Βιβλιοθήκες δημιουργικές, βιβλιοθήκες που εμπνέουν τον κόσμο” είναι το σύνθημα του Future Library, μιας πρωτοβουλίας που φέρνει το μέλλον στο ελληνικό παρόν αλλά και στη διεθνή πραγματικότητα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου