Οι φακοί επαφής είναι ο αόρατος τρόπος να βελτιωθεί η όραση. Αν όμως ανήκεις σε εκείνους που τους φορούν καθημερινά, γνωρίζεις ότι .....
τους συνοδεύει μια σχετική ταλαιπωρία. Το να χάσεις ή να σου χαλάσει ο ένας όταν είσαι σε ταξίδι θα μπορούσε να σημαίνει διακοπές με το ένα μάτι και το να βρεθείς χωρίς διάλυμα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Και, φυσικά, κάθε χρήστης φακών επαφής έχει αναπόφευκτα τρομοκρατήσει κάποιον χώνοντας το δάχτυλο μέσα στο μάτι του για να διορθώσει το φακό. Κι αφού τους φοράς που τους φοράς, θέλεις να μάθεις μερικά πραγματάκια παραπάνω για τους φακούς σου;
1. Ο λόγος για τους οποίους τους νιώθεις ξηρούς στο τέλος της μέρας είναι επειδή έχουν μαζέψει αλάτι!
Πολλοί χρήστες φακών επαφής διαμαρτύρονται για ξηρότητα στο τέλος της μέρας, αυτό όμως δεν συμβαίνει επειδή οι φακοί τους είναι πραγματικά ξηροί. Συμβαίνει επειδή είναι υπέρτονοι. Τα φυσικά δάκρυα των ματιών σου γεμίζουν όλη τη μέρα τους φακούς σου με άλατα και καθώς το νερό εξατμίζεται σταδιακά από τα μάτια σου, ένα μέρος από αυτό το αλάτι μένει επάνω τους.
2. Ένας τρόπος να καθαριστούν είναι να… κλάψεις!
Αν και τα δάκρυα είναι αλμυρά, αυτά που κυλούν όταν κλαις έχουν λιγότερο αλάτι από όσα παραμένουν μέσα στα μάτια σου. Έτσι, όταν κλαις, διαταράσσεται και πάλι η ισορροπία του αλατιού στα μάτια, μόνο που τώρα γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο οι φακοί γίνονται λιγότερο «αλμυροί», γι’ αυτό και τους νιώθεις παράξενα. Φυσικά, το κλάμα ερεθίζει συνολικά τα μάτια και το να έχεις μέσα τους ένα ξένο σώμα όπως είναι ο φακός επαφής δεν βοηθάει.
3. Οι ημερήσιοι φακοί επαφής είναι καλύτεροι για την υγεία των ματιών
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι φακών επαφής – ανάμεσά τους ημερήσιοι, άλλοι που πρέπει να αλλάζονται δυο φορές την εβδομάδα και άλλοι κάθε μήνα. Μολονότι πολλοί προτιμούν εκείνους που κρατούν περισσότερο καιρό, οι ημερήσιοι φακοί είναι πιο ασφαλείς. Επειδή τους πετάς στο τέλος της ημέρας δεν χρειάζεσαι θήκη για να τους αποθηκεύεις –και ο χώρος μέσα στη θήκη είναι εκεί που είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν μικρόβια τα οποία μπορεί να προσβάλουν τα μάτια. Έτσι, οι ημερήσιοι φακοί προκαλούν λιγότερες μολύνσεις.
4. Υπάρχουν φακοί επαφής που μπορείς να φοράς τη νύχτα για να βελτιώσεις τα μάτια σου
Ακούγεται σαν είδηση που έρχεται από το μέλλον: φοράς φακούς επαφής τη νύχτα και ξυπνάς με τέλεια όραση το πρωί! Ωστόσο αυτή η διαδικασία ανασχηματισμού του κερατοειδή, η ορθοκερατολογία, υπάρχει εδώ και χρόνια. Ένας φακός ορθοκερατολογίας ανασχηματίζει την καμπυλότητα του κερατοειδή στη διάρκεια της νύχτας, διορθώνοντας τη μυωπία και ο κερατοειδής διατηρεί το σχήμα για όλη τη μέρα. Η διαδικασία συστήνεται για παιδιά και νεαρούς ενήλικες που η όρασή τους εξακολουθεί να αλλάζει και είναι αποτελεσματική μόνο σε μέτρια μυωπία. Συστήνεται σε ανθρώπους που δεν τους αρέσει να φοράνε φακούς επαφής και γυαλιά ή που δεν θα πρέπει να φοράνε φακούς (οι κολυμβητές, για παράδειγμα, μπορεί να κολλήσουν μικρόβια στα μάτια τους όταν κολυμπάνε με φακούς επαφής).
5. Οι σκληροί φακοί επαφής είναι το μόνο είδος που ταιριάζει σε ανθρώπους με τραυματισμό στο μάτι
Οι σκληροί φακοί επαφής, το πρώτο είδος φακών, υπάρχουν ακόμη γιατί είναι απαραίτητοι σε κάποιες περιπτώσεις, αφού είναι το μόνο είδος φακών που διορθώνει κάποια παραμόρφωση στην επιφάνεια του ματιού (όπως μια ουλή). Οι σκληροί φακοί δεν αγγίζουν απευθείας το μάτι, έτσι όταν τους βάζεις δακρυϊκό υγρό παγιδεύεται ανάμεσα σ’ αυτούς και τα μάτια. Αυτό είναι αρκετό για να διορθώσει τυχόν παραμόρφωση ή πρόβλημα στην επιφάνεια του φακού του ματιού. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορούν να βλέπουν καλά άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί στο μάτι.
6. Οι φακοί πρωτοφτιάχτηκαν από γυαλί στα τέλη του 1800
Οι φακοί επαφής ξεκίνησαν ως διορθωτική συσκευή για ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια και όχι για ανθρώπους με συνηθισμένη κακή όραση, στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατασκευάζονταν από γυαλί και τοποθετούνταν μέσα στο μάτι με μια μικρή ποσότητα ζωικού ζελέ που γέμιζε το κατεστραμμένο τμήμα του φακού και βοηθούσε τους ανθρώπους να δουν ξανά. Πολύ αργότερα οι οφθαλμίατροι συνειδητοποίησαν πως αυτή η ίδια τεχνολογία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διορθωθεί η μυωπία και η υπερμετρωπία.
7. Η έμπνευση για τους φακούς επαφής προήλθε από τα τηλεσκόπια
Παρότι η μέθοδος που περιγράψαμε έγινε δημοφιλής στα τέλη του 1800 και υιοθετήθηκε για τον ευρύ πληθυσμό τον 20ο αιώνα, το πρώτο ζευγάρι φακών επαφής δημιουργήθηκε το 1821. Ο εφευρεύτης τους, John William Herschel, ήταν γιος του αστρονόμου William Herschel, από τον οποίο πήρε το όνομά του το τηλεσκόπιο Herschel Telescope στην Ισπανία. Ο John συνέλαβε πρώτος τη σκέψη να δημιουργήσει φακούς παρόμοιους με των τηλεσκοπίων σε πολύ μικρότερη κλίμακα για τη βελτίωση της ανθρώπινης όρασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου