Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Ευρώτα τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων – Σταθμός μεταφόρτωσης στον Δήμο Κορινθίων


«Στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Ευρώτα είναι οι προτεινόμενες θέσεις για τις τρεις εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων...
...της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στους Δήμους Άργους – Μυκηνών και Κορινθίων οι προτεινόμενοι σταθμοί μεταφόρτωσης, σύμφωνα με την πρόταση της προσωρινής αναδόχου εταιρείας Τέρνα Ενεργειακής» όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 σχετικά με την εξέλιξη του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρών και ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για την Πελοπόννησο: «Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, να δημιουργήσουμε τις υποδομές και να μειώσουμε τα κόστη διαχείρισης που φτάνουν στον πολίτη. Επιτέλους πραγματοποιείται πια ένα έργο για το οποίο παλεύαμε πολλά χρόνια».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε απερίφραστα ότι «αυτό το έργο θα γίνει και ότι αυτό δεν αποτελεί στοίχημα μόνο για την Πελοπόννησο αλλά για το σύνολο της χώρας» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τους ταχείς ρυθμούς που ακολουθεί θα σπάσει ευρωπαϊκό ρεκόρ και ότι ήδη έχει αρχίσει να συντάσσεται φάκελος προκειμένου να βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι ένα βαθύτατα περιβαλλοντικό έργο για τον πολίτη, το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα υλοποιηθεί, επειδή το στηρίζει η κυβέρνηση, το στηρίζουμε εμείς και αυτό συμβαίνει κατ’ εντολή των πολιτών, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτό που  υλοποιείται σήμερα είναι προεκλογική μας δέσμευση», σημείωσε ο περιφερειάρχης. 

«Είναι ωστόσο φυσικό οι πολίτες να ανησυχούν. Θέλω να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα συνιστούν ένα πρότυπο περιβαλλοντικό έργο. Δεν τις κρύβουμε τις εγκαταστάσεις από τους πολίτες. Θα πρόκειται για χώρους επισκέψιμους, οι οποίοι θα λειτουργούν ως οιωνεί κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Και αυτό είναι μια υποχρέωση που απορρέει από την σύμβαση του αναδόχου, επειδή έτσι το προβλέψαμε», δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Όσο για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης δεν θα αποτελούν σταθερές δομές, αλλά κλειστές κινητές δομές χωρίς καθόλου οσμές και καθόλου παραγωγή υγρών αποβλήτων.

Σχετικά με το στάδιο της διαδικασίας, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε ότι  ο φάκελος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συντάχθηκε από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία, με τους χώρους που προτείνει η τελευταία, διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο μέσα στις επόμενες ημέρες θα θέσει την μελέτη αυτή σε δημόσια διαβούλευση. «Πρώτη η Περιφέρεια ασφαλώς και θα συμμετάσχει σε αυτήν την διαβούλευση, αφού κανένας δεν μπορεί με επιχειρήματα να ισχυριστεί ότι είναι πιο ευαίσθητος περιβαλλοντικά από εμάς», ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης.

«Το σχέδιο που υλοποιούμε βρίσκεται στο τελικό του στάδιο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα υλοποιηθεί σίγουρα και εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2015. «Η εξέλιξη του σχεδίου μας αποτελεί καθαρή απάντηση σε όλους όσους θέλουν να λένε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επιβάλλαμε απόλυτα διαφανείς όρους σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους Δήμους υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, απόλυτα συνεπείς προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». 

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διεθνής διαγωνισμός είναι ο μόνος τέτοιος διαγωνισμός χωρίς πρόβλημα στη χώρα, χωρίς δηλαδή ενστάσεις και προσφυγές, και μάλιστα με δύο καινοτομίες: την υιοθέτηση του μοντέλου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και την ιδιωτική χωροθέτηση. «Το βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου μας, το οποίο θα απαλλάξει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τους ΧΑΔΑ, είναι ότι αποτελεί το πιο φιλικό προς το περιβάλλον και αποτελεί ουσιαστικά περιβαλλοντικό έργο». 

Ο κ. Τατούλης στην τοποθέτησή του ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο με επιπλέον 68 εκατομμύρια ευρώ, για τις καινοτομίες του αυτές, μειώνοντας κατά πολύ το τελικό κόστος για τον πολίτη, ενώ η υλοποίησή του θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα επιβολής εφάπαξ προστίμου ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα.
Αναφορικά με τη συμμόρφωση των μονάδων με τις περιβαλλοντικές προβλέψεις ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι αυτός θα είναι μηνιαίος και θα γίνεται από τους πολίτες, από τους Δήμους, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του ΥΠΕΚΑ, της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη συμμόρφωσή τους τότε ο ανάδοχος δεν θα δικαιούται αποζημίωση από τους δικαιούχους» ξεκαθάρισε τέλος ο κ. Τατούλης. 

Σχετικά με εκείνους που επενδύουν στην παραπληροφόρηση των πολιτών και κάνουν λόγο για «σκουπιδοεργοστάσια», ο περιφερειάρχης Πελοπόννησο δήλωσε ότι «όλοι αυτοί που έσπευσαν να αμφισβητήσουν το έργο μας, δηλώνοντας στην αρχή ότι δήθεν θα φέρουμε την καύση ή μετά ότι δήθεν  θα πάρει το έργο ο Μπόμπολας διαψεύστηκαν. Και διαψεύστηκαν με πανηγυρικό τρόπο. Έτσι θα διαψευστούν και σε αυτά που λένε σήμερα ότι δήθεν το έργο δεν θα γίνει. Το έργο αυτό θα γίνει. Και θα είναι ένα έργο σωτήριο για την Πελοπόννησο και την χώρα, με δεδομένο ότι το πρόστιμο που ο δικός μας διεθνής διαγωνισμός έχει αποσοβήσει υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που αν ποτέ επιβαλλόταν θα μας κατέστρεφε όλους». 

Τέλος, ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι:  «Στην μακρά δημόσια παρουσία μου εμπιστεύομαι μόνο τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους. Τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου προκειμένου να παρουσιασθεί σε όλους από την προσωρινή ανάδοχο εταιρεία το πρότζεκτ. Αντίστοιχη συνεδρίαση θα κάνει και ο ΦΟΔΣΑ. Αυτό το έργο είναι το πιο περιβαλλοντικό έργο που θα μπορούσε ποτέ να σχεδιασθεί, επιτύχαμε την χαμηλότερη τιμή για τους πολίτες και μάλιστα χωρίς να έχουμε διαθέσει ούτε ένα ευρώ σε μελέτες, σε αντιδιαστολή με τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν στοιχίσει μελέτες που έμειναν αναξιοποίητες. Για αυτό το  έργο, εμείς ως Πελοποννήσιοι θα πρέπει να καυχόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου