ΒΑΡΥΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ...
Βαρύς είναι ο απολογισμός από την κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου (αλλά
και κοινωνικής ζημιάς όπως αποδείχτηκε) προκήρυξης ...
δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια ήδη ασθενούσα οικονομία που βασιζόταν στην οικονομική «αιμοδοσία» από την Ευρώπη, η απόφαση για το δημοψήφισμα και η επιβολή των capital controls δημιούργησε πρωτοφανή ρήγματα και ζημίες που κανένας δεν.... γνωρίζει πότε, πώς και αν θα επουλωθούν.
Αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ζημίες καθώς ημέρα με την ημέρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη, το βέβαιο είναι ότι η ιδιωτική οικονομία αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη εισέρχονται στη ζώνη του λυκόφωτος.
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, αν και πώς θα πληρωθούν, η κατανάλωση μέρα με τη μέρα βαίνει μειούμενη, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές αλλά και μεγάλες πλέον επιχειρήσεις, η αγορά νεκρώνει σε όλους τους τομείς, ενώ κίνδυνοι εκφράζονται για αλματώδη πλέον αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν μέσα στην εβδομάδα να βρεθούν άδεια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, ακόμα κι αν αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκέσει για λίγες ακόμα ημέρες, πράγμα όχι όμως και τόσο ορατό ακόμα κι αν αύριο υπερψηφιστεί το «Ναι». Κι όλα αυτά ενώ η απόγνωση έχει χτυπήσει κόκκινο, πλην όμως ο κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ούτε το πώς, ούτε όμως και το γιατί φτάσαμε ως εδώ και ενώ το κριτήριο του μέσου κουρασμένου από την κρίση πολίτη είναι αμβλυμένο στην απόφαση της Κυριακής την οποία καλείται να λάβει δίχως πλήρη ενημέρωση και ευρισκόμενος σε σαφή σύγχυση.
Πλάνα απολύσεων, υποχρεωτικές άδειες και φυγή επιχειρήσεων
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δημοσκόπηση ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας την προηγούμενη Δευτέρα (και ενώ άρχιζε ένα κύμα ανατροπής της υπεροχής του «Οχι» υπέρ του «Ναι») έδειχνε ότι 47% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν «Οχι» στα νέα μέτρα έναντι 44% που έλεγαν «Ναι», όμως όταν το ερώτημα άλλαζε και πήγαινε στο θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, 50% έλεγαν «Ναι» και μόλις 40% «Οχι». Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι πολίτες μέχρι και αυτές τις ημέρες δεν είχαν αντιληφθεί το διακύβευμα αυτού του δημοψηφίσματος πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος βιώνει ήδη έναν απίστευτο Αρμαγεδδώνα.
Ηδη πολλές βιομηχανίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δώσει υποχρεωτικές καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενούς τους καθώς έκαναν παύση εργασιών μέχρι να δουν πού θα πάει η κατάσταση, ενώ άλλες εταιρείες υπό το βάρος της διαφαινόμενης ή υπαρκτής κιόλας καθίζησης των τζίρων τους έχουν ειδοποιήσει για απολύσεις προσωπικού ή μεγάλες μειώσεις μισθών και αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων η οποία έχει ήδη plan B για 200 απολύσεις λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης της παρουσίας της στην αγορά, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε δεκάδες άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Ζαΐρης που στους κόλπους του περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, «η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα ήδη αποδεικνύεται μοιραία και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία ή ψηφιστεί το "Ναι"». Κύκλοι του ΙΟΒΕ αναφέρονται σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας λόγω της μεγάλης κατάρρευσης του καθοριστικού για το ΑΕΠ τουριστικού προϊόντος με το κύμα ακυρώσεων τουριστών που φαίνεται ότι θα στοιχίσει πάνω από 5 εκατομμύρια -προς το παρόν- λιγότερους τουρίστες (το μέγεθος αυτό μπορεί να εκτοξευθεί εάν συνεχιστεί η επιδείνωση με ένα «Οχι» στις κάλπες και τις τράπεζες κλειστές για μεγαλύτερο διάστημα) αλλά και λόγω των προβλημάτων με τις παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ, τις ελλείψεις προϊόντων και τα προβλήματα στις εισαγωγές και εξαγωγές.
Ηδη μεγάλη εξαγωγική εταιρεία έχει προειδοποιήσει για πλήθος απολύσεων στο 1/3 του δυναμικού της αφού εδώ και μία εβδομάδα δεν μπορεί να κάνει καμία εξαγωγή. «Η ανεργία φαίνεται πως βαίνει στο ιστορικό υψηλότερό της. Αντί δηλαδή να πέσει, όπως προεκλογικά είχαν κάποιοι τάξει, τώρα από το 26% φλερτάρει με άνοδο πάνω από το 30%. Δηλαδή με μια μεσοσταθμική αύξηση 4 με 5 μονάδων», τονίζει πηγή της ΓΣΕΕ. Επίσης κρίσιμο είναι το ερώτημα για το τι πρόκειται να συμβεί στα μικρά και μεσαία καταστήματα της χώρας τα οποία σήμερα, δίχως πρόσβαση στη ρευστότητα, δεινοπαθούν.
Ελλείψεις στα ράφια
Στις άγνωστες μάχες που δόθηκαν ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν και αυτή να παραμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τρόφιμα και είδη ανάγκης για να μην υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις. Οι πρώτες ημέρες κύλησαν με επάρκεια, όμως ήδη από την Πέμπτη τα προβλήματα ήταν ορατά. Υπό τον φόβο μη πληρωμής, άρα και κατάρρευσής τους, μεγάλες πολυεθνικές πίεσαν τα σούπερ μάρκετ για πληρωμές cash, με αποτέλεσμα να είναι ορατές οι πρώτες απώλειες. Ιδιαίτερα επιχειρήσεις όπως η Procter and Gamble (στα καταναλωτικά είδη), η Friesland Campina (σε γάλα και γιαούρτια), η Unilever (σε ελαιόλαδο, βούτυρο, σειρά τροφίμων απαραίτητων για την καθημερινότητα), η Nestle ή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναγκάστηκαν υπό το βάρος των συνθηκών να μειώσουν τις παραδόσεις παραγγελιών και πλέον από τη Δευτέρα είναι βέβαιο ότι για πολλά είδη από αυτά που πουλάνε οι παραπάνω θα υπάρξουν ελλείψεις.
Το ίδιο συμβαίνει με τα άλευρα καθώς μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Μύλοι Λούλη ή η εταιρεία Καραμολέγκος τροφοδοτούν μεν την αγορά, όμως τα προβλήματα πληρωμών και ο φόβος μεγάλων ανοιγμάτων δεν τους επιτρέπουν να έχουν άνεση κινήσεων. Πρόσθετο πρόβλημα υπάρχει και με τις πληρωμές για τις εισαγωγές πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την παραγωγική διαδικασία. «Εμείς κάνουμε εισαγωγές μέχρι και σε χαρτοκιβώτια και τώρα βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε», μας λέει ο γνωστός βιομήχανος της εταιρείας τροφίμων Creta Farms Τάκης Δομαζάκης, του οποίου η εταιρεία εξακολουθεί και τροφοδοτεί την αγορά παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Πάντως αν μέχρι σήμερα τα πράγματα εξακολουθούν και κινούνται εντός πλαισίου σχετικής ομαλότητας, από την επόμενη εβδομάδα τίποτα δεν είναι εγγυημένο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την προσπάθεια από τη μεριά του υπουργείου Οικονομίας και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη που επί πέντε ημέρες δεν είχε καν συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα της κρίσης στην αγορά, ανατιμήσεις υπήρξαν όχι από το οργανωμένο εμπόριο και τη βιομηχανία επώνυμων προϊόντων αλλά από κερδοσκόπους στο μικρότερο εμπόριο. Και πώς να μη γίνει αυτό όταν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομίας έλαβαν εντολή από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να κινηθούν μόλις την Τετάρτη, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα; Από την πλευρά του, τη βεβαιότητά του ότι «η αγορά, οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ φροντίζουν για την επάρκεια της αυξημένης ζήτησης των ημερών λόγω των γνωστών γεγονότων» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Νίκος Καραγεωργίου. Παράλληλα υποστήριξε ότι «ουδεμία ανατίμηση έχει υπάρξει ούτε από πλευράς προμηθευτών ούτε από πλευράς σούπερ μάρκετ».
Επεσαν πάνω στα τρόφιμα - δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους
Η τάση αγορών αυτή τη στιγμή στα καταστήματα τροφίμων έχει πλήρως ανατραπεί. Δηλαδή οι πελάτες δεν αγοράζουν προϊόντα όπως απορρυπαντικά, χαρτικά, καλλυντικά ή τα λεγόμενα non food, ενώ αντιθέτως τεράστια είναι η πίεση προς την κατηγορία τροφίμων υπό τον φόβο να υπάρξει κύμα πείνας. Οπως μας λέει ανώτερο στέλεχος της αγοράς σούπερ μάρκετ «οι πωλήσεις στα non food είδη έχουν σημειώσει πτώση κατά 30%-35%, με τα τρόφιμα να έχουν εκτοξευτεί. Ομως ακριβώς γι' αυτό τον λόγο έχουν αρχίσει οι πρώτες ελλείψεις τροφίμων». Μια άλλη τάση που έχει ξεκινήσει είναι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν θυγατρικές στην Ελλάδα να ζητούν καθημερινά ενημέρωση για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας από τους Ελληνες μάνατζερ των εταιρειών τους, ζητώντας παράλληλα σχέδια αντιμετώπισης την κρίσης.
Πολλές εταιρείες που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους αρχικά στην Κύπρο ή τη Βουλγαρία και αργότερα ακόμα και κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους εδώ με υποβάθμιση της παρουσίας τους από βιομηχανίες σε απλές εμπορικές αντιπροσωπίες. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγάλο κύμα απολύσεων και φυσικά απώλειες φορολογικών εσόδων. Ως προς τα τελευταία, η κατάσταση έχει ήδη εκτραχυνθεί, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά για το 2015 να είναι στον αέρα, οι πολίτες που έπρεπε να καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις να μην τις έχουν καταθέσει, κανένας να μην έχει διάθεση να πληρώσει τον ΦΠΑ εντός του μήνα και φυσικά ουδείς να μπορεί να το πράξει αυτό σε μια περίοδο που το ρευστό διατηρείται ως κόρη οφθαλμού για τις πρώτες ανάγκες.
Αυτή ακριβώς η κακή δημοσιονομική κατάσταση είναι που στην περίπτωση του «Ναι» θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή στην περίπτωση του «Οχι» θα οδηγήσει όσους σήμερα με ευκολία μιλάνε για σκίσιμο των μνημονίων σε επιλογές που θα δυσαρεστήσουν όσους φαντάζονται εύκολες λύσεις. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι το θέμα της Ελλάδας συζητείται καθημερινά στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων πολυεθνικών, πολλές από τις οποίες έχουν επαναφέρει -από το 2012- στο τραπέζι τα σχέδια εταιρικής «αποχώρησης από μια χώρα που είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας». Τέτοιου είδους σχέδια υπάρχουν σε όλη την αγορά και πλέον ενεργοποιούνται με ταχύτητα. Μεταξύ άλλων πολλοί μιλούν για περιορισμό της παρουσίας τους σε ένα γραφείο 5-6 στελεχών στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις τους, στο πρότυπο της γαλλικής Danone που έφυγε για τη Ρουμανία.
Οι φόβοι που υπάρχουν για τις ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν όμως και με το bail in καθώς πληροφορίες του «business stories» αναφέρονται σε κούρεμα καταθέσεων σε πρώτο στάδιο των εταιρικών λογαριασμών και μετά -αν δεν υπάρξει επάρκεια κεφαλαίων- και ατομικών λογαριασμών. Ηδη η κυβέρνηση έχει προκρίνει ότι «οι επιχειρήσεις είναι ο μεγάλος εχθρός» και θα πρέπει να πληρώσουν αν χρειαστεί για να ανοίξουν οι τράπεζες. Αυτό όμως που δεν λογαριάζεται είναι το τεράστιο κύμα ανεργίας που μια τέτοια επιλογή θα προκαλέσει σε μια περίοδο έντονου προβλήματος και αποεπένδυσης. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είναι θυγατρικές μεγάλων ξένων ομίλων, επανέφεραν σχέδια αλλαγής του νομίσματος, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.
Πηγή: newmoney.gr
δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια ήδη ασθενούσα οικονομία που βασιζόταν στην οικονομική «αιμοδοσία» από την Ευρώπη, η απόφαση για το δημοψήφισμα και η επιβολή των capital controls δημιούργησε πρωτοφανή ρήγματα και ζημίες που κανένας δεν.... γνωρίζει πότε, πώς και αν θα επουλωθούν.
Αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ζημίες καθώς ημέρα με την ημέρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη, το βέβαιο είναι ότι η ιδιωτική οικονομία αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη εισέρχονται στη ζώνη του λυκόφωτος.
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, αν και πώς θα πληρωθούν, η κατανάλωση μέρα με τη μέρα βαίνει μειούμενη, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές αλλά και μεγάλες πλέον επιχειρήσεις, η αγορά νεκρώνει σε όλους τους τομείς, ενώ κίνδυνοι εκφράζονται για αλματώδη πλέον αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν μέσα στην εβδομάδα να βρεθούν άδεια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, ακόμα κι αν αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκέσει για λίγες ακόμα ημέρες, πράγμα όχι όμως και τόσο ορατό ακόμα κι αν αύριο υπερψηφιστεί το «Ναι». Κι όλα αυτά ενώ η απόγνωση έχει χτυπήσει κόκκινο, πλην όμως ο κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ούτε το πώς, ούτε όμως και το γιατί φτάσαμε ως εδώ και ενώ το κριτήριο του μέσου κουρασμένου από την κρίση πολίτη είναι αμβλυμένο στην απόφαση της Κυριακής την οποία καλείται να λάβει δίχως πλήρη ενημέρωση και ευρισκόμενος σε σαφή σύγχυση.
Πλάνα απολύσεων, υποχρεωτικές άδειες και φυγή επιχειρήσεων
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δημοσκόπηση ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας την προηγούμενη Δευτέρα (και ενώ άρχιζε ένα κύμα ανατροπής της υπεροχής του «Οχι» υπέρ του «Ναι») έδειχνε ότι 47% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν «Οχι» στα νέα μέτρα έναντι 44% που έλεγαν «Ναι», όμως όταν το ερώτημα άλλαζε και πήγαινε στο θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, 50% έλεγαν «Ναι» και μόλις 40% «Οχι». Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι πολίτες μέχρι και αυτές τις ημέρες δεν είχαν αντιληφθεί το διακύβευμα αυτού του δημοψηφίσματος πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος βιώνει ήδη έναν απίστευτο Αρμαγεδδώνα.
Ηδη πολλές βιομηχανίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δώσει υποχρεωτικές καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενούς τους καθώς έκαναν παύση εργασιών μέχρι να δουν πού θα πάει η κατάσταση, ενώ άλλες εταιρείες υπό το βάρος της διαφαινόμενης ή υπαρκτής κιόλας καθίζησης των τζίρων τους έχουν ειδοποιήσει για απολύσεις προσωπικού ή μεγάλες μειώσεις μισθών και αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων η οποία έχει ήδη plan B για 200 απολύσεις λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης της παρουσίας της στην αγορά, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε δεκάδες άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Ζαΐρης που στους κόλπους του περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, «η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα ήδη αποδεικνύεται μοιραία και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία ή ψηφιστεί το "Ναι"». Κύκλοι του ΙΟΒΕ αναφέρονται σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας λόγω της μεγάλης κατάρρευσης του καθοριστικού για το ΑΕΠ τουριστικού προϊόντος με το κύμα ακυρώσεων τουριστών που φαίνεται ότι θα στοιχίσει πάνω από 5 εκατομμύρια -προς το παρόν- λιγότερους τουρίστες (το μέγεθος αυτό μπορεί να εκτοξευθεί εάν συνεχιστεί η επιδείνωση με ένα «Οχι» στις κάλπες και τις τράπεζες κλειστές για μεγαλύτερο διάστημα) αλλά και λόγω των προβλημάτων με τις παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ, τις ελλείψεις προϊόντων και τα προβλήματα στις εισαγωγές και εξαγωγές.
Ηδη μεγάλη εξαγωγική εταιρεία έχει προειδοποιήσει για πλήθος απολύσεων στο 1/3 του δυναμικού της αφού εδώ και μία εβδομάδα δεν μπορεί να κάνει καμία εξαγωγή. «Η ανεργία φαίνεται πως βαίνει στο ιστορικό υψηλότερό της. Αντί δηλαδή να πέσει, όπως προεκλογικά είχαν κάποιοι τάξει, τώρα από το 26% φλερτάρει με άνοδο πάνω από το 30%. Δηλαδή με μια μεσοσταθμική αύξηση 4 με 5 μονάδων», τονίζει πηγή της ΓΣΕΕ. Επίσης κρίσιμο είναι το ερώτημα για το τι πρόκειται να συμβεί στα μικρά και μεσαία καταστήματα της χώρας τα οποία σήμερα, δίχως πρόσβαση στη ρευστότητα, δεινοπαθούν.
Ελλείψεις στα ράφια
Στις άγνωστες μάχες που δόθηκαν ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν και αυτή να παραμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τρόφιμα και είδη ανάγκης για να μην υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις. Οι πρώτες ημέρες κύλησαν με επάρκεια, όμως ήδη από την Πέμπτη τα προβλήματα ήταν ορατά. Υπό τον φόβο μη πληρωμής, άρα και κατάρρευσής τους, μεγάλες πολυεθνικές πίεσαν τα σούπερ μάρκετ για πληρωμές cash, με αποτέλεσμα να είναι ορατές οι πρώτες απώλειες. Ιδιαίτερα επιχειρήσεις όπως η Procter and Gamble (στα καταναλωτικά είδη), η Friesland Campina (σε γάλα και γιαούρτια), η Unilever (σε ελαιόλαδο, βούτυρο, σειρά τροφίμων απαραίτητων για την καθημερινότητα), η Nestle ή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναγκάστηκαν υπό το βάρος των συνθηκών να μειώσουν τις παραδόσεις παραγγελιών και πλέον από τη Δευτέρα είναι βέβαιο ότι για πολλά είδη από αυτά που πουλάνε οι παραπάνω θα υπάρξουν ελλείψεις.
Το ίδιο συμβαίνει με τα άλευρα καθώς μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Μύλοι Λούλη ή η εταιρεία Καραμολέγκος τροφοδοτούν μεν την αγορά, όμως τα προβλήματα πληρωμών και ο φόβος μεγάλων ανοιγμάτων δεν τους επιτρέπουν να έχουν άνεση κινήσεων. Πρόσθετο πρόβλημα υπάρχει και με τις πληρωμές για τις εισαγωγές πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την παραγωγική διαδικασία. «Εμείς κάνουμε εισαγωγές μέχρι και σε χαρτοκιβώτια και τώρα βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε», μας λέει ο γνωστός βιομήχανος της εταιρείας τροφίμων Creta Farms Τάκης Δομαζάκης, του οποίου η εταιρεία εξακολουθεί και τροφοδοτεί την αγορά παρά τα προβλήματα που υπάρχουν. Πάντως αν μέχρι σήμερα τα πράγματα εξακολουθούν και κινούνται εντός πλαισίου σχετικής ομαλότητας, από την επόμενη εβδομάδα τίποτα δεν είναι εγγυημένο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά την προσπάθεια από τη μεριά του υπουργείου Οικονομίας και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Αντώνη Παπαδεράκη που επί πέντε ημέρες δεν είχε καν συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα της κρίσης στην αγορά, ανατιμήσεις υπήρξαν όχι από το οργανωμένο εμπόριο και τη βιομηχανία επώνυμων προϊόντων αλλά από κερδοσκόπους στο μικρότερο εμπόριο. Και πώς να μη γίνει αυτό όταν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομίας έλαβαν εντολή από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη να κινηθούν μόλις την Τετάρτη, πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα; Από την πλευρά του, τη βεβαιότητά του ότι «η αγορά, οι προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ φροντίζουν για την επάρκεια της αυξημένης ζήτησης των ημερών λόγω των γνωστών γεγονότων» εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), Νίκος Καραγεωργίου. Παράλληλα υποστήριξε ότι «ουδεμία ανατίμηση έχει υπάρξει ούτε από πλευράς προμηθευτών ούτε από πλευράς σούπερ μάρκετ».
Επεσαν πάνω στα τρόφιμα - δεν πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους
Η τάση αγορών αυτή τη στιγμή στα καταστήματα τροφίμων έχει πλήρως ανατραπεί. Δηλαδή οι πελάτες δεν αγοράζουν προϊόντα όπως απορρυπαντικά, χαρτικά, καλλυντικά ή τα λεγόμενα non food, ενώ αντιθέτως τεράστια είναι η πίεση προς την κατηγορία τροφίμων υπό τον φόβο να υπάρξει κύμα πείνας. Οπως μας λέει ανώτερο στέλεχος της αγοράς σούπερ μάρκετ «οι πωλήσεις στα non food είδη έχουν σημειώσει πτώση κατά 30%-35%, με τα τρόφιμα να έχουν εκτοξευτεί. Ομως ακριβώς γι' αυτό τον λόγο έχουν αρχίσει οι πρώτες ελλείψεις τροφίμων». Μια άλλη τάση που έχει ξεκινήσει είναι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν θυγατρικές στην Ελλάδα να ζητούν καθημερινά ενημέρωση για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας από τους Ελληνες μάνατζερ των εταιρειών τους, ζητώντας παράλληλα σχέδια αντιμετώπισης την κρίσης.
Πολλές εταιρείες που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας μελετούν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους αρχικά στην Κύπρο ή τη Βουλγαρία και αργότερα ακόμα και κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους εδώ με υποβάθμιση της παρουσίας τους από βιομηχανίες σε απλές εμπορικές αντιπροσωπίες. Αυτό φυσικά σημαίνει μεγάλο κύμα απολύσεων και φυσικά απώλειες φορολογικών εσόδων. Ως προς τα τελευταία, η κατάσταση έχει ήδη εκτραχυνθεί, με αποτέλεσμα τα δημόσια οικονομικά για το 2015 να είναι στον αέρα, οι πολίτες που έπρεπε να καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις να μην τις έχουν καταθέσει, κανένας να μην έχει διάθεση να πληρώσει τον ΦΠΑ εντός του μήνα και φυσικά ουδείς να μπορεί να το πράξει αυτό σε μια περίοδο που το ρευστό διατηρείται ως κόρη οφθαλμού για τις πρώτες ανάγκες.
Αυτή ακριβώς η κακή δημοσιονομική κατάσταση είναι που στην περίπτωση του «Ναι» θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή στην περίπτωση του «Οχι» θα οδηγήσει όσους σήμερα με ευκολία μιλάνε για σκίσιμο των μνημονίων σε επιλογές που θα δυσαρεστήσουν όσους φαντάζονται εύκολες λύσεις. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι το θέμα της Ελλάδας συζητείται καθημερινά στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων πολυεθνικών, πολλές από τις οποίες έχουν επαναφέρει -από το 2012- στο τραπέζι τα σχέδια εταιρικής «αποχώρησης από μια χώρα που είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας». Τέτοιου είδους σχέδια υπάρχουν σε όλη την αγορά και πλέον ενεργοποιούνται με ταχύτητα. Μεταξύ άλλων πολλοί μιλούν για περιορισμό της παρουσίας τους σε ένα γραφείο 5-6 στελεχών στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις τους, στο πρότυπο της γαλλικής Danone που έφυγε για τη Ρουμανία.
Οι φόβοι που υπάρχουν για τις ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν όμως και με το bail in καθώς πληροφορίες του «business stories» αναφέρονται σε κούρεμα καταθέσεων σε πρώτο στάδιο των εταιρικών λογαριασμών και μετά -αν δεν υπάρξει επάρκεια κεφαλαίων- και ατομικών λογαριασμών. Ηδη η κυβέρνηση έχει προκρίνει ότι «οι επιχειρήσεις είναι ο μεγάλος εχθρός» και θα πρέπει να πληρώσουν αν χρειαστεί για να ανοίξουν οι τράπεζες. Αυτό όμως που δεν λογαριάζεται είναι το τεράστιο κύμα ανεργίας που μια τέτοια επιλογή θα προκαλέσει σε μια περίοδο έντονου προβλήματος και αποεπένδυσης. Παράλληλα, σχεδόν όλες οι μεγάλες ελληνικές εισαγωγικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες είναι θυγατρικές μεγάλων ξένων ομίλων, επανέφεραν σχέδια αλλαγής του νομίσματος, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου