Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

'Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΦΟΥ ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ GREXIT''...

Υπό τον τίτλο: "Η ελληνική symphonie (συμφωνία) του Αλέξη Τσίπρα" ο δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας "Liberation", Ζαν Κατρεμέρ,.......
ο οποίος επισκέφθηκε για μία εβδομάδα την Αθήνα, αφηγείται την εμπειρία του για τις πολιτικές εξελίξεις προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία των Αθηνών με τους εταίρους.


«Στην Ελλάδα, όπου μόλις πέρασα μια εβδομάδα, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Μάλιστα, το ΠΑΜΕ ετοιμάζει διαδήλωση για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την "παράδοση" του ΣΥΡΙΖΑ (που τον θεωρεί συνέχεια του ΠΑΣΟΚ με άλλα όμως ρούχα). Το μόνο που απουσιάζει στις αφίσες και τα πανό είναι η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση, εξηγεί γελώντας ο Νικόλας Θοδωράκης, γενικός γραμματέας διεθνών σχέσεων. Είναι γεγονός ότι στον ορίζοντα φαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία: οι διαπραγματεύσεις γίνονται με ταχύτερους ρυθμούς τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Liberation", «είμαστε πολύ μακριά από τις δηλώσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δήλωνε στους "New York Times" ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τότε, η αρχή του ρεαλισμού επιβλήθηκε στη νέα κυβέρνηση... Η Ελλάδα είναι σε ύφεση, οι Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες (35 δισεκατομμύρια έφυγαν σε διάστημα έξι μηνών) βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα το οποίο επιβιώνει μόνο χάρη στα δάνεια της ΕΚΤ. Επιπλέον, οι εγχώριες και ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν, ο τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και το κράτος σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη του στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορεί να καταβάλει μισθούς και συντάξεις» συμπληρώνει.

«Αυτή η μικρή γεύση από "Grexit" κατάφερε να πείσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να λάβει την περίφημη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και να γλιτώσει την χρεοκοπία. Κυρίως να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης αφού η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα να βγει στις αγορές σε σύντομο διάστημα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη 50 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης ως το 2030, ώστε να εξασφαλίσει κάποια ηρεμία» προστίθεται στο άρθρο της Liberation.

Η γαλλική εφημερίδα διερωτάται επίσης πώς ο Τσίπρας θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία χωρίς να τον αποκηρύξει το  το κόμμα του, ένα τμήμα του οποίου είναι έτοιμο να επιχειρήσει την έξοδο από την ζώνη του ευρώ στο όνομα της ιδεολογίας. «Αυτό είναι όλη η παρτίδα σκακιού που παίζει αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας. Ξέρει ότι η συμφωνία θα είναι πολύ πιο σκληρή από ό,τι ο ίδιος ήλπιζε, κυρίως γιατί το συνταξιοδοτικό θα υποστεί σοβαρό πλήγμα - κι αυτό ήταν μία από τις "κόκκινες γραμμές του". Όπως το υπενθυμίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που διάκειται θετικά στον ΣΥΡΙΖΑ, "ο Τσίπρας δεν εξελέγη για να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη: το 75-80 % των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και αυτό αποτελεί μια μεγάλη δυσκολία". Αυτό σημαίνει ότι ένα Grexit, ακόμη και τυχαίο, θα το πλήρωνε πολύ ακριβά στο εσωτερικό μέτωπο». Ο Τσίπρας για να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους δανειστές σε μία ενδεχόμενη αποτυχία, τους κατηγορεί ήδη για αδιαλλαξία, όπως το έκανε σε άρθρο του στην  εφημερίδα "Le Monde". Ο στόχος αυτού του "blame game" είναι διπλός: σκηνοθετεί την αντίστασή του στους δανειστές για να δείξει στον ελληνικό  λαό ότι πολέμησε μέχρι τέλους για να προστατεύσει την Ελλάδα. «Ο Τσίπρας θα καταφέρει να πουλήσει τη συμφωνία στους Ελληνες, του έχω εμπιστοσύνη», σχολιάζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος γνωρίζει καλά τον άνθρωπό του, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Όμως η αληθινή μάχη είναι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει μία ομοσπονδία κομμάτων από την άκρα Αριστερά ως την Σοσιαλδημοκρατία, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκε από μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θέλησαν να επιβιώσουν από το ναυάγιο του δικού τους κόμματος (δύο υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ). Το "μπρα ντε φερ" ανάμεσα σε αυτούς που εκπροσωπεί η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και στους ρεαλιστές, στους οποίους ανήκει ο Τσίπρας, είναι περίπου 45/55. Στις 24 Μαΐου, η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε με 95 ψήφους έναντι 75 μια τροπολογία που ζητούσε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ. Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας είναι η πλειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή σχετικά, και αυτό είναι σημαντικό γιατί το καταστατικό επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Αν η κεντρική επιτροπή αποδεχθεί τη συμφωνία Ελλάδας- πιστωτών , τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ ή να αποχωρήσουν το κόμμα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αποχωρήσεις», προειδοποιεί ο Η. Νικολακόπουλος «και αυτές μπορεί να είναι από 4-5 έως πάνω από 10». Αν, ωστόσο, ο Τσίπρας πάρει το «πράσινο φως» από το κόμμα του, η ψήφιση στη Βουλή δεν θα είναι προβληματική, υποστηρίζει ο Ελληνας πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου