ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 20ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΗΜΕΡΕΣ...
Ένταση δημιουργήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια, με αφορμή ...
τη δημοσιοποίηση, για πρώτη φορά, στη Βουλή, της συμφωνίας για την παράταση -μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015- του τρέχοντος προγράμματος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, πρότεινε να συζητηθεί στην Επιτροπή το περιεχόμενο της σύμβασης, ενώ συμφώνησαν μαζί του οι..... βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Βίτσας, πρότεινε να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση, όταν θα σταλούν όλα τα επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα-, γεγονός που θα εφαρμοστεί, ύστερα από σχετική ψηφοφορία.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από σύγχυση για το ποιος κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο ότι κατατέθηκε από τον κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και στη συνέχεια μοιράστηκε στα μέλη.
Ωστόσο, δεν είναι επίσημη κατάθεση από την κυβέρνηση, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών (στις 25 Μαΐου) να μεταβιβαστούν τα έγγραφα. «Αυτό που έχετε στα χέρια σας είχε σταλεί τον Απρίλιο του 2015» τόνισε.
Επίσης, ενημέρωσε ότι έχει σταλεί επιστολή στους θεσμούς για την ύπαρξη αυτής της επιτροπής και να συμβάλουν.
Σημειώνεται ότι το έγγραφο «κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης» μεταξύ Ελλάδας και EFSF μοιράστηκε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής, με καθυστέρηση τριών μηνών, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης όλη αυτή την περίοδο να κατατεθεί στη Βουλή και να πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε θεσμικό επίπεδο.
Η συμφωνία αναγράφει ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, ενώ το Eurogroup είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι έρχεται για πρώτη φορά και ότι πρέπει να έχουν ευκαιρία οι βουλευτές να τοποθετηθούν Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Αμυράς τόνισε ότι είναι σημαντικό που έχουμε αυτό το κείμενο στη Βουλή για πρώτη φορά. Πρότεινε να γίνει συζήτηση σε άλλη συνεδρίαση, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε την κατάθεση και των άλλων εγγράφων.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβασή του ανέφερε ότι δεν είναι υποχρέωση των κυβερνήσεων να καταθέσουν στη Βουλή συμφωνίες, αλλά η διαφορά είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κύρωσε από τη Βουλή τις συμφωνίες.
Κασιμάτη: Ζητώ άρση απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των μελών της κυβέρνησης του 2009 - Γιώργος Αμυράς: Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Αφρική
Ένταση δημιουργήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν η κυρία Νίνα Κασιμάτη ζήτησε τα πρακτικά των υπουργικών συμβουλίων και των Κεντρικών Επιτροπών της κυβέρνησης του 2009, που έφερε το πρώτο μνημόνιο, αλλά και την άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των μελών της κυβέρνησης τότε και να κατατεθούν στην Επιτροπή.Ο κ. Γιώργος Αμυράς ζήτησε να εστιάσουμε στην ουσία, αφού άσκησε κριτική στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή. «Αυτά κυρία Κασιμάτη δεν υποστηρίζονται ούτε στην Αφρική» είπε και πρόσθεσε περιπαικτικά: «Συμφωνούμε με την πρόταση της κυρίας Κασιμάτη, αλλά να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο από την 26η Ιανουαρίου».
Η κυρία Κασιμάτη, απαντώντας στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, τόνισε ότι έχουμε καλέσει φορείς και αναρωτήθηκε γιατί κάνουμε απαξίωση αυτού του σκέλους, επισημαίνοντας ότι θα έρθουν και τα πολιτικά πρόσωπα. Ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα λένε ότι είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να μπει σε συζήτηση.
Τέλος, ο κ. Βίτσας προέβη στην ανάγνωση επιστολής της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να αναπαραγάγουν και να θέσουν υπ' όψιν της επιτροπής αντίγραφο των δικογραφιών, που αφορούν την υπαγωγή και εφαρμογή - υλοποίηση των μνημονίων. Το υλικό από αύριο θα είναι διαθέσιμο.
Υπάρχει, όπως ανέφερε, ακόμη πρωτογενές υλικό της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, υλικό για το οποίο επίσης έδωσε εντολή να αναπαραχθεί.
Καυστική ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει σχετικά ότι «οι υπουργοί και οι βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μπορούν τώρα να δουν πώς έχασε η σημερινή κυβέρνηση μέσα από τα χέρια της τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα ρευστότητας» και υπογραμμίζει ότι «η κα Κωνσταντοπούλου μπορεί τώρα να δει ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup, αλλά μια νομικά δεσμευτική σύμβαση υπογεγραμμένη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις 27 Φεβρουαρίου. Μια σύμβαση που διέπεται από το αγγλικό Δίκαιο και υπάγεται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου».«Αυτό είναι μια πρώτη συμβολική αποκάλυψη των απροκάλυπτων ψεμάτων, στα οποία βασίζει την προπαγάνδα της η κυβέρνηση. Το ψέμα όμως έχει μικρά ποδάρια. Εκεί που έφτυναν, γλείφουν τώρα πανικόβλητοι» αναφέρει καυστικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, πρόκειται για τη σύμβαση που υπέγραψε στις 27.2.2015 ο κ. Βαρουφάκης σε εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, «όταν η χώρα πήγαινε να πάρει λεφτά χωρίς μνημόνιο και πήρε μνημόνιο χωρίς λεφτά».
«Τα σχετικά έγγραφα εμφανίζονται στη Βουλή με καθυστέρηση τριών ολόκληρων μηνών και αφού ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών -παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής- αρνήθηκε προκλητικά να ανταποκριθεί σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Έστω και με τέτοια καθυστέρηση, είναι σημαδιακό το γεγονός ότι το υπογεγραμμένο από τον κ. Βαρουφάκη κείμενο της παράτασης του μνημονίου ήρθε στη Βουλή μέσω της εξεταστικής επιτροπής, η οποία εκ των πραγμάτων ασχολείται και με την παράταση του δεύτερου μνημονίου που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και ερήμην της Βουλής, αλλά και με το τρίτο μνημόνιο, που δυστυχώς είναι πλέον αναγκασμένη να υπογράψει η κυβέρνηση λόγω των τραγικών χειρισμών της των τελευταίων τεσσάρων μηνών» αναφέρει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου