Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας Διάγγελμα Σαμαρά την Τρίτη με ανακοίνωση του υποψήφιου Προέδρου - Τι ορίζει το Σύνταγμα για τη διαδικασία

Την επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής επέλεξαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του μνημονίου, οι Αντώνης Σαμαράς καιΕυάγγελος Βενιζέλος ως κίνηση στην πολιτική σκακιέρα.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν ότι.........
δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και έθεσαν ως εναρκτήρια ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας την Τετάρτη 17η Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη 23η του μηνός και η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει την Δευτέρα 29του μηνός.
«Θέλουμε καθαρό τοπίο και να ξεκαθαριστεί η πολιτική αβεβαιότητα» ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ βάρυνε πολύ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συναινεί, ούτε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε στην Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η απόφαση ελήφθη από τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού πρώτα ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τα αποτελέσματα του Eurogroup και συμφώνησαν ότι τους εξυπηρετεί η δίμηνη παράταση και τους δίνει διέξοδο. Γι’ αυτό θέλησαν εξ αρχής να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες, ενώ στα άδυτα του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι ο στόχος της επίτευξης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών είναι εφικτός.
Αμέσως ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η  σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.
Από εδώ και πέρα, η προσοχή στρέφεται στο όνομα που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναμένεται αύριο Τρίτη να κάνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και δεν αποκλείεται να ακουστεί και το όνομα του υποψηφίου Προέδρου. Πάντως σε κάθε περίπτωση το αργότερο μεθαύριο, θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το πρόσωπο που προτείνει ο Πρωθυπουργός.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό και προέταξαν την κίνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την «αλλαγή σελίδας» και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) και υποστηρίζουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.
«Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας  και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Για τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη  να παρατάξει όλες  τις δυνάμεις και όλα  τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας έναντι της ανοικτής και απροκάλυπτης προτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές,  να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Οι δυο τους συναποφάσισαν ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβουλευτικό πεδίο, διότι υποστηρίζουν πως υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας  και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές και την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.
« Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την  ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα» σημείωσε η κυρία Βούλτεψη.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναλυτικά: 

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

»Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την «αλλαγή σελίδας» και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

»Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

»Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας  και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

»Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη  να παρατάξει όλες  τις δυνάμεις και όλα  τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

»Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές,  να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας  και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

»Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την  ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!»
Τι ορίζει το Σύνταγμα
Άρθρο 32
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.
Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32, παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή,
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ
η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.
Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32, παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου