Αθώοι κρίθηκαν οι 23 μετανάστες που δικάστηκαν στο Τριμελές
Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου για την περσινή κινητοποίηση στο στρατόπεδο
συγκέντρωσης Κορίνθου.
Κατηγορούνταν για «στάση κρατουμένων από κοινού, με την επιβαρυντική περίπτωση της βιαιοπραγίας». Αδικήματα που σύμφωνα με το άρθρο 174 του Ποινικού Κώδικα επισύρουν ποινή 10ετούς κάθειρξης.
Μετά τις ενστάσεις των δικηγόρων, ακολούθησε η κατάθεση των αστυνομικών μαρτύρων, που ήταν αξιωματικοί υπηρεσίας στα κτίρια 1και 3 του Κέντρου Κράτησης Κορίνθου.
Αφού έγιναν οι ερωτήσεις προς τους μάρτυρες από την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δικηγόρων.
Οι μάρτυρες επεχείρησαν να εμφανίσουν μια εικόνα, που αντιστοιχούσε σε ένα κανονικό στρατόπεδο για φαντάρους, «Ξαφνικά», όμως ένα μεσημέρι οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κτίρια. Και τότε ανέλαβαν τα ΜΑΤ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 2 μάρτυρες αδυνατούσαν να αναγνωρίσουν μέσα στο δικαστήριο ποιους μετανάστες κατονόμαζαν στις καταθέσεις τους καθώς επίσης και να εξηγήσουν πως γίνεται από τους δεκάδες παρόντες αστυνομικούς να είναι οι μοναδικοί που αναγνώρισαν, όχι έναν ή δυο, αλλά καμιά δεκαριά μετανάστες ο καθένας... Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί και η τοποθέτηση τους για τις συνθήκες κράτησης όπου τις χαρακτήρισαν "πολύ καλές".
Προκειμένου να μην μπουν τα ΜΑΤ μέσα, οι κρατούμενοι προσπάθησαν να προστατευθούν, οχυρώνοντας την πόρτα του περιβόλου του κτιρίου τους (που περιβάλλεται με συρματόπλεγμα, ενώ υπάρχει στη συνέχεια και ο μαντρότοιχος του στρατοπέδου) με βαριά αντικείμενα (πχ. κρεβάτια). Οι μάρτυρες επεχείρησαν να πείσουν ότι έβαλαν τα κρεβάτια για να αποδράσουν! Βέβαια «ξέχασαν» να πουν ότι αν έβγαιναν από τον περίβολο του κτιρίου θα βρίσκονταν στον περίβολο του στρατοπέδου. Δηλαδή, είναι προφανές οι κρατούμενοι δεν ήθελαν να αποδράσουν, στασιάζοντας, αλλά να μην μπουν τα ΜΑΤ στο δικό τους περίβολο, με τις γνωστές για αυτούς συνέπειες.
Καθοριστική για την δίκαιη απόφαση ήταν η μαρτυρία της Αφροδίτης Σταμπουλή βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και οι σημαντικές παρεμβάσεις των δικηγόρων υπεράσπισης.
Μετά την απόφαση οι μετανάστες που μέχρι τώρα κρατούνταν σε διάφορες φυλακές (Κορυδαλλό, Αυλώνα), θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αφού στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων.
Και παρά την αθωωτική απόφαση το ζητούμενο που είναι, η κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, παραμένει.
Πηγή: Αντιφασιστικό Μέτωπο Αργολίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου